Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
 

Η Ισπανία καταψήφισε τις πολιτικές λιτότητας

Αναρτήθηκε: 21.12.2015

ΙσπανίαΤέλος του δικομματισμού στην Ισπανία σήμαναν οι κάλπες των πλέον κρίσιμων και αμφίρροπων εκλογών μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έρχεται πρώτο, αλλά χωρίς να κατακτά την αυτοδυναμία. Δεύτεροι οι Σοσιαλιστές με το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους. Τρίτη δύναμη το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, τέταρτοι οι φιλελεύθεροι Ciudadanos.
Έτσι στο 98% της επικράτειας το κόμμα του Μ. Ραχόι συγκεντρώνει 28,5 % και κερδίζει 122 έδρες όταν στην προηγούμενη Βουλή κατείχε 186 έδρες.
Μεγάλοι νικητές των εκλογών αναδεικνύονται οι Podemos που με το 20,5% των ψήφων και κερδίζουν 69 έδρες.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα χάνει επίσης μεγάλο κομμάτι της δύναμής του και έτσι με 22% καταλαμβάνει 91 έδρες από τις 110 που κατείχε. Τέλος το Cs συγκεντρώνει το 14% και κερδίζει 40 έδρες.
Στην Ισπανία μέχρι τώρα Λαϊκό και Σοσιαλιστικό κόμμα κέρδιζαν παραδοσιακά πάνω από το 80% των εδρών. Χθες έπεσαν στο 60%.

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών συνιστά ήττα των πολιτικών της λιτότητας, σε μια χώρα που αν και δεν είχε υπογράψει μνημόνιο, εντούτοις η κυβέρνηση εφάρμοσε πάρα πολύ σκληρές πολιτικές, προκαλώντας χιλιάδες εξώσεις πολιτών από τα σπίτια τους, αλλά και τεράστιο κύμα αντίστασης, που φαίνεται ότι εκφράστηκε κυρίως μέσω των Podemos.

Η επόμενη ημέρα είναι και η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα επιβάλλει για πρώτη φορά τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως δε μεταδίδει ο ανταποκριτής του euronews στην Ισπανία :

«Μια δύσκολη περίοδος διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων ξεκινά για την Ισπανία. Οι πολιτικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση».

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος