Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020
 

Η φύση συναντά τον πολιτισμό μέσα από πεζοπορικές διαδρομές στα Τζουμέρκα

Αναρτήθηκε: 25.11.2015

πεζοπορία ΤζουμέρκαΤέσσερις πολιτιστικές διαδρομές  σχεδιάστηκαν από το δήμο Βορείων Τζουμέρκων, οι οποίες καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Πολιτισμός», καθώς και μέσω της δράσης « Πεζοπορία για τον Πολιτισμό».

Η δράση “Πεζοπορία για τον Πολιτισμό” περιελάμβανε το σχεδιασμό από κάθε εταίρο περιπατητικών διαδρομών, οι οποίες θα έπρεπε να συνδυάζουν τη φύση με τον πολιτισμό. Επί της ουσίας κάποιος ο οποίος θα περπατήσει αυτές τις διαδρομές θα συναντήσει κατά μήκος τους διάφορα πολιτιστικά κέντρα ή διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα οι πολιτιστικές διαδρομές είναι:

  1. Ελληνικό – Μονή Τσούκας
  2. Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων Μονής Βύλιζας Ματσουκίου – Μονή Βύλιζας,
  3. Μονή Κηπίνας – Καλαρρύτες – Συρράκο, και
  4. Σπήλαιο «Ανεμότρυπα» Πραμάντων – Οικία Γιώργου Πολύζου (Τσόπελα Πραμάντων)

Όπως σημειώνει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, προκύπτει διπλό κέρδος από τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Πολιτισμός», καθώς μέσω της δράσης «Πεζοπορία για τον Πολιτισμό» που υλοποιήθηκε με εταίρους το Γραφείο Περιβάλλοντος της Κορσικής και το Νησιωτικό Συμβούλιο της Μαγιόρκα.

Αφενός επιτυγχάνει  τη σύνδεση μνημείων και πολιτιστικών δράσεων με τον τουρισμό, αφετέρου απέκτησε πολύτιμη τεχνογνωσία για να επεκτείνει τη δράση αυτή στο σύνολο του Δήμου.

Ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του εν λόγω προγράμματος, επικεντρώθηκε στο στόχο του δήμου που είναι, να επεκταθεί το πρόγραμμα αυτό και πέρα από τη λήξη της δράσεις, μέσω της ήδη αποκτηθείσας εμπειρίας.

Ειδικότερα, στις διαδρομές που δημιουργήθηκαν, αναφέρθηκε η Αρχιτέκτων Γεωγράφος, σύμβουλος του Δήμου στο έργο Ελένη Παγκρατίου, τονίζοντας ότι περιλαμβάνουν αυτό που στο πρόγραμμα ονομάζεται Ευρωπαϊκά Σημεία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Ανταλλαγών.

« Έχουμε εντοπίσει σε κάθε μια διαδρομή ένα ή δύο σημεία στα οποία μπορεί ο επισκέπτης να έχει μια εμπειρία επί τόπου. Για παράδειγμα από το Μουσείο Παπαγιάννη στο Ελληνικό μέχρι τη Μονή Τσούκας έχουμε δύο τέτοια σημεία. Το ένα είναι το Μουσείο, όπου έχει προβλεφθεί και ένα παιδικό kit για να μπορούν να κάνουν δραστηριότητες τα παιδιά με τις οικογένειες ή με τα σχολεία, και επίσης μπορεί ο επισκέπτης να συμμετάσχει σε γεγονότα θρησκευτικού χαρακτήρα στο μοναστήρι.

Στη διαδρομή από το Σπήλαιο «Ανεμότρυπας» στο Εργαστήρι του Γιώργου Πολύζου, το ένα σημείο είναι το ίδιο το Σπήλαιο, όπου έχει μία εμπειρία από την ξενάγηση γεωλογικού τύπου, και το δεύτερο το εργαστήρι του Πολύζου, όπου εκεί μπορεί να παρακολουθήσει πώς κατασκευάζει τα μουσικά όργανα ή τα κοσμήματά του και αν θέλει μπορεί και να συμμετάσχει σε αυτό.
Στη διαδρομή Συρράκο – Καλαρρύτες έχουμε μία έκθεση αργυροτεχνίας και εργαστήρι, ενώ υπάρχει επίσης στα Πράμαντα η θεατρική ομάδα «Βορείως» όπου στην καλοκαιρινή περίοδο μπορούν να παρακολουθήσουν θεατρικά δρώμενα. Με αυτή τη λογική έχουν σχεδιαστεί όλες αυτές οι διαδρομές», ανέφερε η Ε. Παγκρατίου.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος