Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020
 

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο

Αναρτήθηκε: 13.11.2015

πρόσφυγεςΣύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 806.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέπλευσαν τη Μεσόγειο προκειμένου να φθάσουν στην Ευρώπη το 2015 και στη μεγάλη πλειονότητά τους -660.700- πέρασαν από την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου. Τρεις χιλιάδες τετρακόσιοι εξήντα έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται ως αγνοούμενοι.

Μόνο τον Οκτώβριο, παρά τις κακές μετεωρολογικές συνθήκες, 210.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα, στην πλειονότητά τους στη Λέσβο, κύρια πύλη εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη.

Το ρεύμα αυτό δεν γνωρίζει καμία ανάπαυλα με 3.300 αφίξεις την ημέρα κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο στο νησί, σύμφωνα με την UNHCR.

«Καθώς φθάνει ο χειμώνας, οι συνθήκες υποδοχής και οι δυνατότητες που υπάρχουν εκεί παραμένουν πολύ πιεστικές και ανεπαρκείς», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ, ο Άντριαν Έντουαρντς, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το νησί διαθέτει μόνο 2.800 θέσεις υποδοχής, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί περίπου 16.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η UNHCR, «πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και νεογέννητα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κοιμούνται στο ύπαιθρο, ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν». Εξάλλου, συνεχίζει η οργάνωση, «αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας και είναι αιτία έντασης με τον τοπικό πληθυσμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος