Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019
 

Οι δήμαρχοι Παρισιού, Βαρκελώνης, Μυτιλήνης και Λαμπεντούζα καλούν την ΕΕ να βοηθήσει τους πρόσφυγες

Αναρτήθηκε: 14.09.2015

πρόσφυγες ΣύριοιΚάλεσμα προς τους ευρωπαίους ηγέτες να μη γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες απευθύνουν η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, της Λαμπεντούζα Τζιούζι Νικολίνι και ο δήμαρχος της Μυτιλήνης Σπ. Γαληνός, δηλώνοντας ότι οι πόλεις τους είναι έτοιμες να τους φιλοξενήσουν.
«Οι πόλεις της Ευρώπης είναι έτοιμες να γίνουν καταφύγια. Τα κράτη αποδίδουν το καθεστώς του εξόριστου, αλλά οι πόλεις στη συνέχεια παρέχουν αυτό το καταφύγιο», αναφέρουν οι δήμαρχοι σε κείμενο- μανιφέστο που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα El Pais με τον τίτλο «Εμείς, οι πόλεις της Ευρώπης».
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την δήμαρχο Βαρκελώνης Άντα Κολάου, την δήμαρχο Παρισιου Αν Ινταλγκό, τον δήμαρχο Μυτιλήνης Σπύρο Γαληνό και την δήμαρχο Λαμπεντούζας Τζιούζι Νικολίνι.
Το κείμενο υπογράφεται από τους ομολόγους τους της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα, και άλλων τεσσάρων ισπανικών πόλεων. Είναι ανοικτή και σε άλλες υπογραφές και δημοσιοποιείται την παραμονή μιας κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.
«Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες μας που απαιτούν από εμάς επείγοντα μέτρα (…), απέναντι στις γειτονικές χώρες που οι δυνατότητές τους να δέχονται πρόσφυγες έχουν ξεπεραστεί, με τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης που κάτι τέτοιο συνεπάγεται στην περιοχή».
Όμως «απέναντι στο ανθρώπινο είδος έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη», γράφουν. «Αν συνεχίσουμε να υψώνουμε τείχη, να κλείνουμε σύνορα, να αφήνουμε τη βρόμικη δουλειά σε άλλα κράτη για να κάνουν τους χωροφύλακες των συνόρων μας, ποιο μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο;»
«Οι δημοτικές υπηρεσίες μας εργάζονται ήδη πάνω σε σχέδια υποδοχής, δίνοντας τη δυνατότητα να παρέχονται τρόφιμα, στέγη και η αξιοπρέπεια σε εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την πείνα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η βοήθεια των κρατών».
«Ζητάμε (από τους ηγέτες) να μην γυρίσουν την πλάτη στις πόλεις και να ακούσουν την κραυγή» για αλληλεγγύη.
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, μία ακτιβίστρια κατά των εξώσεων που προέρχεται από το κίνημα των Αγανακτισμένων, είχε ήδη καλέσει τον Αύγουστο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων-καταφυγίων.
Πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος