Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020
 

Γνωμοδότηση Ν.Σ. ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρη για σύναψη δανείων απ’ ευθείας από πιστωτικά ιδρύματα

Αναρτήθηκε: 06.03.2014

dikaiosiniΜε αφορμή πλήθος ερωτημάτων σχετικά με το καθεστώς συνάψεως δανείων από τους ΟΤΑ και τα Νομικά τους Πρόσωπα απ’ ευθείας  με πιστωτικά ιδρύματα ο Νομικός Σύμβουλός της ΚΕΔΕ Παναγιώτης Ζυγούρης,  εξέδωσε σχετική γνωμοδότηση.

Στο κείμενο, το οποίο κοινοποιείται προς όλους τους δήμους, γίνεται αναλυτική αναφορά και επισημαίνεται ότι «απαγορεύεται και είναι μη νόμιμη και άκυρη κάθε διαδικασία που αποσκοπεί σε απ’ ευθείας διαπραγμάτευση και απ’ ευθείας ανάθεση σε πιστωτικό ίδρυμα και υπογραφή δανειακής σύμβασης ακόμη και με συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα αν προηγουμένως δεν έχει τηρηθεί η διαδικασία της προσκλήσεως ενδιαφέροντος της κοινοποιήσεως σε όλα τα αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα». Ωστόσο ακόμα και αν ένας ΟΤΑ επιχειρήσει να προβεί στην απ’ ευθείας σύναψη δανείου, η διαδικασία θα χρειαστεί στο πλαίσιο του προσυμβατικού ελέγχου, να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο Νομικός Σύμβουλος καταλήγει στο κείμενο του ότι με βάση την ισχύουσα νομολογία «σαφώς συνάγεται ότι οι δήμοι δεν νομιμοποιούνται να διαπραγματευθούν απ’ ευθείας με οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα πολλώ δε μάλλον όταν αυτό δεν είναι από τα αναγνωρισμένα από την Τράπεζα της Ελλάδος..”.

Αναλυτικά το κείμενο το κείμενο Γνωμοδότησης

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος