Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020
 

Ποιον είπατε βλαχοδήμαρχο, κ. πρόεδρε;

Αναρτήθηκε: 10.09.2013

Ρεπορτάζ της ΜΑΤΙΝΑΣ ΗΡΕΙΩΤΟΥ στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» – 7.9.2013


Την έξοδο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση των «βλαχοδημάρχων» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας σάλο με την αισθητική του λόγου του. Στα αυτοδιοικητικά μοντέλα της Κουμουνδούρου περιλαμβάνονται δήμαρχοι όπως ο Χρήστος Κορτζίδης (Ελληνικό – Αργυρούπολη) ή ο Πέτρος Φιλίππου (Δήμος Σαρωνικού), οι οποίοι πρωτοστάτησαν σε κινητοποιήσεις στις περιοχές τους που είχαν έντονη τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ: με απεργίες πείνας ο πρώτος ζήτησε την αποβολή των ιδιωτών από τις παραλίες της Αττικής και τη μετατροπή του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε μητροπολιτικό πάρκο, χωρίς ωστόσο να έχει και προτάσεις για τη χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου. Ο Π.Φιλίππου, από την άλλη, εξέφρασε το «γαλατικό χωριό» της Κερατέας κόντρα στην κατασκευή του ΧΥΤΑ που θα έδινε λυση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ετσι, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προτροπές του κ. Τσίπρα, δήμαρχοι με επιτυχημένη πορεία, κατά κοινή αποδοχή, όπως ο Γιώργος Καμίνης στην Αθήνα ή ο Μανώλης Σκουλάκης από τα Χανιά θα πρέπει να αποχωρήσουν. Το ίδιο, κατά τον κ. Τσίπρα, θα πρέπει να πράξουν επιτυχημένοι δήμαρχοι, όπως ο Γιάννης Μπουτάρης (Θεσσαλονίκη), ο Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης), η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου (Βέροια), ο Γιάννης Κουράκης (Ηράκλειο) ή ο Διονύσης Χατζηδάκης (Παλαιό Φάληρο).

ΣΙΜΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ)
«Χρυσό μετάλλιο» στα ευρωπαϊκά κονδύλια

Ο ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ της Αυτοδιοίκησης είναι ένας από τους ελαχίστους δήμαρχους της Ελλάδας που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ηγείται ενός δήμου με θετικό ισολογισμό και σημαντική οικονομικά αποθέματα στο ταμείο. Έχει αξιοποιήσει όσο κανείς δήμαρχος τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δημιουργώντας χωρίς οικονομικό κόστος για τον δήμο ένα μοναδικό για τα ελληνική δεδομένα δίκτυο προνοιακών δομών, παρέχοντας δωρεάν στους δημότες πάσης φύσεως κοινωνικές υπηρεσίες, με την ταυτόχρονη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Πρωτοποριακή είναι και η διαχείριση απορριμμάτων που εφαρμόζει, η οποία περιλαμβάνει ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης, από κομποστοποίηση μέχρι ενεργειακή αξιοποίηση τηγανόλαδων, από τα οποία παράγεται βιοκαύσιμο που διοχετεύεται σε σχολικά συγκροτήματα του δήμου για τις ανάγκες θέρμανσής τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)
Μείωση του χρέους και ευρωπαϊκός αέρας

ΠΑΡΟΤΙ ξεκίνησε τη θητεία του με το μειονέκτημα της μαύρης τρύπας στα ταμεία του δήμου, ο -Βλάχος στην καταγωγή- Γιάννης Μπουτάρης κατάφερε σε λιγότερο από τρία χρόνια να μειώσει το έλλειμμα και τα χρέη του δήμου όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και προς τους προμηθευτές, δίνοντας ανάσα στην αγορά. Ταυτόχρονα ανασυγκρότησε τις υπηρεσίες του δήμου και εφαρμόζοντας λογιστικό σύστημα βελτίωσε τον έλεγχο και μείωσε τις δαπάνες. Στα θετικά του προσμετρώνται η ενεργοποίηση εθελοντικών ομάδων, η ανάληψη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 και οι προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών, κυρίως Τούρκων και Ισραηλινών, παρά τις αντιδράσεις που συνάντησαν οι πρωτοβουλίες του. Αυτό πάντως που του πιστώνουν περισσότερο οι φίλοι, αλλά και πολλοί από τους «εχθρούς» του, ως μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι έδωσε ευρωπαϊκό αέρα στη Θεσσαλονίκη, αποτινάσσοντας σε μεγάλο βαθμό τη «ρετσινιά» της συντηρητικής πόλης.

ΧΑΡΟΥΛΑ ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ)
Δίκτυο εθελοντών για απόρους

ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΙΝΗ της οικονομικής κρίσης, η δήμαρχος Βέροιας συγκρότησε ένα κοινωνικό σύστημα το οποίο βασίζεται στην εθελοντική πρόσφορα κοινωνικής εργασίας. Με συντονισμένες προσπάθειες κινητοποίησε τους δημότες να προσφέρουν βοήθεια στους απόρους, ενώ κατάφερε να πείσει γιατρούς να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και εταιρείες να ενισχύσουν τον δήμο με χορηγίες. Στο ίδιο πνεύμα είναι και η πρωτοβουλία της να προσφέρει γεωργικές εκτάσεις σε δημότες με χαμηλά εισοδήματα έτσι ώστε να τα καλλιεργήσουν για την παραγωγή τροφίμων. Και σε ό,τι αφορά τις περιστολές δαπανών, έδωσε πρώτη το καλό παράδειγμα, δεχόμενη να προσφέρει μέρος του μισθού της προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του δήμου.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ)

Μέτωπο προς τη θάλασσα και αναπλάσεις

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι διανύει την τρίτη του θητεία ως δήμαρχος Ηρακλείου θα μπορούσε από ορισμένους να θεωρηθεί αδυναμία. Το Ηράκλειο ήταν η πόλη των 30.000 αυθαιρέτων και των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές, όπως για παράδειγμα η αντιπλημμυρική θωράκιση. Κατάφερε να φτιάξει ένα Ηράκλειο με εφαρμοζόμενο σχέδιο πόλης και ενισχυμένες υποδομές. Κατάφερε να ενοποιήσει τον πολεοδομικό του ιστό και να ανοίξει μέτωπο προς τη θάλασσα, ταυτόχρονα με το άνοιγμα των μνημείων αλλά και όλων των πυλών των ενετικών τειχών. Ο δήμος Ηρακλείου πλέον δεν χρωστά δάνεια και σε δύο μήνες θα έχει αποπληρώσει και τους ιδιώτες (π.χ. για απαλλοτριώσεις). Στο ταμείο του δήμου, μάλιστα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα 25 εκατομμύρια ευρώ. Όχι κι άσχημα, δηλαδή, για έναν… βλαχοδήμαρχο.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ)

Στους έξι καλυτέρους της Ευρώπης

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ και στον χώρο της ΝΔ έχει καταγραφεί ως σκληροπυρηνικός μητσοτακικός, αλλά ο Διονύσης Χατζηδάκης έκανε όνομα και εξακολουθεί να διαπρέπει στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Την επιτυχημένη πορεία του πιστοποιούν οι δημότες του Παλαιού Φαλήρου, οι οποίοι τον εκλέγουν δήμαρχο επί τρεις διαδοχικές θητείες, με συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά. Εν ολίγοις, η φθορά μιας μακρόχρονης θητείας φαίνεται να μην τον αγγίζει.Το σύστημα καθαριότητας στο Παλαιό Φάληρο και η ανάπλαση του Φλοίσβου είναι έργα τα οποία έχουν ενισχύσει την εικόνα του -σε σημείο ώστε το 2012 να αναδειχθεί στον έναν από τους έξι καλυτέρους ευρωπαίους αυτοδιοικητικούς και να τού απονεμηθεί ο τίτλος Local leader of the year από την Επιτροπή Περιφερειών της EE.

 

 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος