Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020
 

Μασσαλία και Košice: Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2013

Αναρτήθηκε: 03.01.2013

Η Μασσαλία (Γαλλία) και το Košice (Σλοβακία) θα είναι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2013. Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα αρχίσει επίσημα στις 12 Ιανουαρίου στη Μασσαλία και στις 19 Ιανουαρίου στο Košice.

Τέσσερις εκδηλώσεις θα εγκαινιάσουν το έτος εορτασμού για τη Μασσαλία-Προβηγκία 2013 στις 12 και 13 Ιανουαρίου 2013: μια δημόσια τελετή έναρξης στη Μασσαλία, στην οποία θα παραστεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, τα εγκαίνια μιας σύγχρονης έκθεσης τέχνης στην Aix-en-Provence, ένα κυνήγι θησαυρού στη Μασσαλία-Προβηγκία και, τέλος, πυροτεχνήματα στην Arles, με τα οποία θα κλείσει το σαββατοκύριακο των εναρκτήριων εκδηλώσεων.

Το Košice θα ξεκινήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις του, παρουσία της επιτρόπου A. Βασιλείου, στις 19 και 20 Ιανουαρίου σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως είναι το Κρατικό Θέατρο, το στάδιο Steel Arena, η εξέδρα στο κέντρο της πόλης, καθώς και σε διάφορα μπαρ, εστιατόρια και πολιτιστικούς χώρους. Το Košice 2013 – πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης θα προβάλει την πόλη ως σταυροδρόμι παλαιών δρόμων μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Το φθινόπωρο του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε το βραβείο Μελίνα Μερκούρη (ύψους 1,5 εκατ. ευρώ το 2013) στις δύο πρωτεύουσες για το 2013 ως εύσημο για την ποιότητα της προετοιμασίας τους και για την τήρηση των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει κατά την επιλογή τους.

Η «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» είναι μία από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη προβολή. Οι πρωτεύουσες επιλέγονται με βάση το πολιτιστικό πρόγραμμα που υποβάλλουν. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να έχει ευρωπαϊκή διάσταση, να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του κοινού, να είναι ελκυστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της πόλης.

Αποτελεί επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τις πόλεις να αλλάξουν την εικόνα τους, να δώσουν ένα ηχηρό «παρών» στον παγκόσμιο χάρτη, να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες και να επανεξετάσουν την ανάπτυξή τους μέσα από τον πολιτισμό.

Ο τίτλος έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τόσο για την πόλη όσο και για τη γύρω περιοχή. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη ο μέσος αριθμός των τουριστών που μένουν για μία τουλάχιστον διανυκτέρευση σε μια πολιτιστική πρωτεύουσα αυξήθηκε κατά 12% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά που η πόλη δεν κατείχε τον τίτλο· ο αριθμός αυτός έφτασε το 25% για το Λίβερπουλ το 2008 και για το Sibiu (Ρουμανία) το 2007.

Οι κανόνες και οι προϋποθέσεις για την διεκδίκηση του τίτλου καθορίζονται στην απόφαση 1622/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών.

Ύστερα από τη Μασσαλία και το Košice το 2013, οι μελλοντικές πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης θα είναι οι πόλεις Ρίγα (Λετονία) και Umea (Σουηδία) για το 2014, η Μονς (Βέλγιο) και το Plzeň (Τσεχική Δημοκρατία) για το 2015 και η Donostia-San Sebastian (Ισπανία) και το Wroclaw (Πολωνία) το 2016.

Πληροφορίες:

Marseille-Provence 2013- European Capital of Culrure

Košice 2013 – European Capital of Culrure

European Capitals of Culture

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος