Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020
 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012: Δέσμευση για απόδοση στους δήμους επιπλέον 450 εκ. ευρώ

Αναρτήθηκε: 02.12.2011

Τη δέσμευση ότι θα βρεθεί τρόπος ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την ομαλή λειτουργία των δήμων ανέλαβε η κυβέρνηση δια του αντιπροέδρου της και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου.   

Αυτό προέκυψε μετά τη σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου, τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση, της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών Φ. Γεννηματά, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, του υφυπουργού Οικονομικών Π. Κουκουλόπουλου, του προέδρου της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη και μελών του Δ.Σ. 

Έτσι λοιπόν, αναμένεται να αποδοθούν στους δήμους της χώρας για το 2012 επιπλέον 450 εκ. ευρώ για τις λειτουργικές τους ανάγκες πέραν των 2,6  δις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό  και στα οποία – εγγεγραμμένα – συμπεριλαμβάνονται και τα 214 εκ. ευρώ που προβλέπει η ρύθμιση για την απόδοση των οφειλομένων από παρελθόντα έτη.  

Από πού όμως  προέκυψαν τα 450 εκ. ευρώ;

Πρόκειται για τη διαφορά απόδοσης που προέκυψε κατά τη λεπτομερή ανάλυση των κωδικών του προϋπολογισμού 2012  μεταξύ  των θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης και αυτών που τελικά έχουν αποτυπωθεί σ΄ αυτόν.  Ειδικότερα:

  • 120 εκ. ευρώ,  επιπλέον, προκύπτουν από την κατά το νόμο σωστή απόδοση του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών  Προσώπων,
  • 160 εκ. ευρώ από πλήρη και σωστή απόδοση πόρων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, και
  • 170 εκ. ευρώ από την ορθή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Σύνολο δηλαδή 450 εκ. ευρώ, που από παραδρομή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως οι ίδιοι οι εκπρόσωποί του παραδέχθηκαν, δεν περιελήφθησαν στις αποδόσεις για την Αυτοδιοίκηση για το 2012. 

ΚΑΠ 2012

Συμπερασματικά λοιπόν, οι ΚΑΠ για το 2012, αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης,  θα διαμορφωθούν στα 3,064 δις ευρώ, όπως καταγράφεται και στον παρακάτω πίνακα. 

 

2011

2012

ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ

1.993,00

 

ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

1.041,00

 

ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΑ

214,00

214,00

 

 

 

ΚΑΠ

 

2.400,00

ΟΡΘΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ν. 3852/10

120,00

ΠΟΕ

 

160,00

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

 

170,00

ΣΥΝΟΛΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ

3.248,00

3.064,00

 

 

 

ΣΑΤΑ

308,00

608,00

 

Με τα  παραπάνω ποσά, οι δήμοι καλούνται να καλύψουν όλες τις μισθολογικές και λειτουργικές τους δαπάνες καθώς και όλες εν γένει τις μεταφερόμενες σε αυτούς αρμοδιότητες, όπως για παράδειγμα τα προνοιακά επιδόματα, τη μεταφορά των μαθητών, το κόστος των μεταταχθέντων υπαλλήλων, τη λειτουργία των ΚΕΠ, κ.α.

Συγκριτικά με τις αποδόσεις του 2011, κατά το οποίο οι ΚΑΠ –  με την απόδοση της δεύτερης δόσης των παρακρατηθέντων (107 εκ. ευρώ), που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα γίνει μέχρι τέλος του έτους –  θα κλείσουν στα 3,248 δις ευρώ, οι ΚΑΠ του 2012 μειώνονται κατά 184 εκ. ευρώ.

Θα πρέπει, όμως, να ληφθεί υπόψη ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας των δήμων μειώνονται, κυρίως λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου κατά 15%, δηλαδή περί τα 270 εκ. ευρώ. 

Προνοιακά Επιδόματα

Για το θέμα των προνοιακών επιδομάτων τέθηκε εκ μέρους της ΚΕΔΕ θέμα για τη σημαντική μείωση των ποσών απόδοσης κατά 182 εκ. ευρώ.

Η ΚΕΔΕ τόνισε  ότι τα προνοιακά επιδόματα αποτελούν για την Αυτοδιοίκηση ανελαστικές δαπάνες από μεταβιβασθείσα αρμοδιότητα και κατά συνέπεια η πλήρης κάλυψη του κόστους άσκησής της είναι συνταγματική υποχρέωση του ίδιου του κράτους. Στο θέμα δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά συμφωνήθηκε να συζητηθεί σε νέα συνάντηση. 

ΣΑΤΑ 2012

Σε ότι αφορά τους αναπτυξιακούς και επενδυτικούς πόρους της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή τη ΣΑΤΑ 2012, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ  ώστε εφεξής να αποδίδεται απευθείας στους δήμους μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και όχι με τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα η απόδοσή της, δηλαδή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που καθ΄ οδόν οδηγούσε σε παρακράτηση μεγάλου μέρους αυτών των πόρων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του προϋπολογισμού η ΣΑΤΑ για το 2012 διαμορφώνεται στα 608 εκ. ευρώ, τα οποία θα αποδοθούν απευθείας στους δήμους, όπως συμβαίνει με την απόδοση των ΚΑΠ.

Σε σύγκριση, δηλαδή, με το 2011, που με την απόδοση της αναμενόμενης τρίτης δόσης Δεκεμβρίου θα κλείσει στα 308 εκ. ευρώ, το 2012 η ΣΑΤΑ θα είναι διπλάσια 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε το θέμα – λόγω των ειδικών οικονομικών συνθηκών – της  άμεσης υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων, στα οποία εμπλέκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως το πρόγραμμα αυτεπιστασίας, το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα. 

Συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να ακολουθήσει σύντομα ολοκληρωμένη συζήτηση, καθώς τα προγράμματα αυτά θα αποτελέσουν  μια ανάσα για τις χειμάζουσες τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Συμφωνήθηκε επίσης  ότι στις δύσκολες σημερινές συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει και να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων, όπως αυτό της ανεργίας.

  

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος