Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020
 

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Αναρτήθηκε: 28.09.2020

Με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις μνήμης εορτάστηκε φέτος στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Την Παρασκευή 25/9 το Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, Θεατρική Σκηνή “Σοφία Βέμπο” «ντύθηκε» με «Φως Ιωνικόν» σε μία ξεχωριστή, λιτή μουσική και αφηγηματική εκδήλωση.

Τραγούδια ερμήνευσε η αγαπημένη καλλιτέχνις Φωτεινή Βελετσιώτου και η Ανατολή Μαργιόλα ενώ κείμενα από την καταστροφή της Σμύρνης και της Ιωνίας διάβασε η Νόνικα Μαλκουτζή.

Το πρωί της Κυριακής 27/9 στην Πλατεία Τσομπάνογλου Μενεμένης τελέστηκε η ετήσια εκδήλωση μνήμης με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τη Δημοτική Αρχή και Δημοτικές Παρατάξεις καθώς και από πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία του Μικρασιατικού Συλλόγου Μενεμένης-Αμπελοκήπων «Αγία Παρασκευή» η οποία ερμήνευσε μικρασιάτικα τραγούδια και μοιρολόγια της προσφυγιάς καθώς και η μπάντα του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Για την ημέρα μνήμης μίλησε από τον σολέα του παρακείμενου Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Μενεμένης ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων κ. Πάρης Μπίλιας.

Στην ομιλία του ο κ. Κυρίζογλου τόνισε τα εξής: «Η συμφιλίωση των λαών δεν επιτυγχάνεται με την αλλοίωση των ιστορικών γεγονότων, αλλά με την παραδοχή τους. Εάν κάποιοι ενδιαφέρονται να μην προσβάλλονται οι γείτονές μας, από τις φρικαλεότητες που διέπραξε ο λαός τους στο παρελθόν, εμάς μας ενδιαφέρει να μην προσβάλουμε τη μνήμη των Ελλήνων, των Αρμενίων αλλά και όλων όσων σφαγιάστηκαν σε αυτό που ανήθικα αποκαλείται ‘Συνωστισμός’.»

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος