Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020
 

Η ΕΕ υστερεί έναντι των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας στην εξασφάλιση εμβολίων

Αναρτήθηκε: 07.09.2020

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν συμβάσεις με φαρμακευτικές εταιρείες για το μελλοντικό εμβόλιο κατά του Covid-19. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα WELT η ΕΕ υστερεί έναντι των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.

Σύμφωνα με το κυριακάτικο φύλλο της Welt η Κομισιόν έχει υπογράψει μέχρι τώρα, για λογαριασμό των 27 κρατών-μελών της EE, μια συμφωνία-πλαίσιο με το σουηδοβρετανικό όμιλο Astra Zeneca για την αγορά 300 εκατομμύριων δόσεων εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με δικαίωμα προαίρεσης για άλλες 100 εκ. δόσεις. Δεδομένου ότι στην ΕΕ ζουν σχεδόν 450 εκ. πολίτες, η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει εμβόλια για τα 2/3 των Ευρωπαίων. 

Πολύ νωρίς ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να εξασφαλίσουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Διαφορετική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνα με έξι εταιρείες για 800 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης για την αγορά 1,4 δισεκατομμυρίων δόσεων για αργότερα. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στα 328 εκ. κατοίκους, στον καθένα θα αναλογούν πάνω από δύο δόσεις εμβολίου. Η δε Μ. Βρετανία, έναν πληθυσμό σχεδόν 67 εκατομμύρια κατοίκους, έχει κλείσει συμφωνίες με επίσης έξι εταιρείες για 340 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Δηλαδή η βρετανική κυβέρνηση εξασφάλισε για κάθε κάτοικο σχεδόν πέντε δόσεις.

Η Κομισιόν, πάντως, διαβεβαιώνει ότι «εργάζεται σε όλα τα μέτωπα». Έχει ήδη πραγματοποιήσει διερευνητικές συνομιλίες με άλλες επιχειρήσεις και θέλει να πετύχει ανάλογες συμβάσεις μαζί τους, όπως με την Astra Zeneca.

Δημοσκόπηση για τη διαχείριση της πανδημίας

Στο μεταξύ, το 90% των Γερμανών είναι της άποψης ότι μέχρι στιγμής η Γερμανία αντιμετώπισε την πανδημία του κορωνοϊού καλά ή μάλλον καλά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kantar για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild, μόνο το 9% υποστηρίζει το αντίθετο. Το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί αδικαιολόγητες τις διαδηλώσεις κατά τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης λόγω του κορωνοϊού. Και μόνο το 26% δείχνει κατανόηση για αυτούς που διαμαρτύρονται.

dw.de

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος