Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020
 

Αυστρία: Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο μειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς

Αναρτήθηκε: 05.08.2020

Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στην Αυστρία μειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2019, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην κρίση του κορονοϊού, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Μια διακύμανση στους αριθμούς των αιτήσεων είναι εντυπωσιακή εφέτος, καθώς στις αρχές της χρονιάς οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου είχαν αυξηθεί απότομα, στη συνέχεια η πανδημία οδήγησε σε μία μεγάλη μείωση του αριθμού τους και τον Ιούνιο οι αιτήσεις αυξήθηκαν και πάλι, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών καταγράφουν 5.424 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Ιουνίου, ενώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2019 είχαν ανέλθει σε 6.030, που σημαίνει μία μείωση κατά 9,8% εφέτος.

Ο Ιανουάριος ήταν ο μήνας με τις περισσότερες αιτήσεις — 1.504 — που αντιστοιχεί σε αύξηση άνω του 43% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, ενώ στη συνέχεια οι αριθμοί μειώθηκαν σταδιακά.

Ο χαμηλότερος αριθμός αιτήσεων ασύλου, “μόλις” 338, καταγράφηκε τον Απρίλιο κατά το “κλείδωμα” λόγω κορονοϊού, και αυτός είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο χαμηλότερος μηνιαίος αριθμός αιτήσεων ασύλου στην Αυστρία από την αρχή της χιλιετίας, ενώ τον Ιούνιο υποβλήθηκαν 1.036 αιτήσεις, 25 περισσότερες από ό, τι τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου το πρώτο εξάμηνο εφέτος προέρχονταν από ανθρώπους με προέλευση από τη Συρία (1.687) και το Αφγανιστάν (1.085), ενώ σε αυτούς τους πρώτους έξι μήνες του 2020 ελήφθησαν συνολικά 3.345 θετικές αποφάσεις για τη χορήγηση ασύλου, επικουρική προστασία χορηγήθηκε 1.018 φορές και οι ανθρωπιστικές άδειες διαμονής εκδόθηκαν σε 900 περιπτώσεις.

Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στην Αυστρία είχε παρουσιάσει μέσα στην περασμένη χρονιά μείωση κατά 9% σε σχέση με το 2018, με τις αιτήσεις να έχουν ανέλθει πέρυσι σε 12.511 και να έχουν βρεθεί στο επίπεδο που καταγραφόταν πριν από δέκα χρόνια, ενώ, την ίδια στιγμή, στο σύνολο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώθηκε το 2019 μία αύξηση των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου, κατά μέσο όρο σε ποσοστό 13%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, μέσα στο 2019 υπήρξαν 9.500 θετικές αποφάσεις για χορήγηση ασύλου στην Αυστρία, σε 10.100 περιπτώσεις η αίτηση απορρίφθηκε, επικουρική προστασία αναγνωρίστηκε συνολικά 2.200 φορές και σε 1.900 υποθέσεις δόθηκε δικαίωμα ανθρωπιστικής παραμονής.

Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο στην Αυστρία έχουν πρόσφυγες προερχόμενοι από τη Συρία, σε ποσοστό 89% και ακολουθούν εκείνοι από το Ιράν, των οποίων τα δύο τρίτα των αιτήσεων έχουν θετική απάντηση, ενώ πρώτοι στην επικουρική προστασία βρίσκονται οι Αφγανοί, με πάνω από το ήμισυ των αναγνωρισμένων αιτήσεων.

Σχεδόν το 40% των αιτήσεων που υποβάλλονται για τη χορήγηση ασύλου αφορά πολίτες από την Συρία και το Αφγανιστάν, ενώ στον κατάλογο με τις χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο, μεταξύ των δέκα πρώτων βρίσκονται πολίτες από Νιγηρία, Γεωργία και Ινδία που όμως δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο, όπως συνέβη πέρυσι, για παράδειγμα, με τις 354 αιτήσεις Ινδών, από τις οποίες καμία δεν έλαβε θετική απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που είχαν υποβληθεί στην Αυστρία στη διάρκεια της “κρίσιμης χρονιάς”, το 2015, είχε ανέλθει σε 90.000, αριθμός που είναι μεν κατά 200% μεγαλύτερος από εκείνον των αιτήσεων του 2014 (που ήταν 28.000), αλλά υπολείπεται αρκετά εκείνου των 170.000 του έτους 1956, κατά την περίοδο της κρίσης στην Ουγγαρία, που θεωρείται έως σήμερα ο “ιστορικά” υψηλότερος για την Αυστρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος