Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020
 

Παρέμβαση του δήμου Θεσσαλονίκης στο ΣτΕ κατά των προσφυγών για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου

Αναρτήθηκε: 23.07.2020

Σε πρόσθετη παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή.

Η παρέμβαση της διοίκησης του δήμου έχει ως στόχο τη στήριξη της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, μετά και τις προσφυγές που κατατέθηκαν στο ΣτΕ κατά αυτής, από Κινήσεις Πολιτών.

Με την απόφασή του αυτή ο δήμος Θεσσαλονίκης στρέφεται κατ’ ουσία κατά της κοινής προσφυγής την οποία έχουν καταθέσει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο η “Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού” και η “Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία”, ενώ και μια δεύτερη προσφυγή ασκήθηκε μετέπειτα από την “Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

Η απόφαση για να προχωρήσει η διοίκηση του δήμου στην κίνηση αυτή ελήφθη μετά από γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, την οποία είχε ζητήσει ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Η νομική υπηρεσία εισηγήθηκε λοιπόν ότι ο δήμος “έχει προφανές και άμεσο συμφέρον να εμπλακεί” στην υπόθεση και “καθήκον να υπεραμυνθεί της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης”.

Στην εισήγηση της νομικής υπηρεσίας αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Επειδή ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει προφανές και άμεσο έννομο συμφέρον να εμπλακεί στην ανοιγείσα δίκη αλλά και καθήκον να υπεραμυνθεί του κύρους της προσβαλλομένης Υ.Α., στο μέτρο που αυτή εκφράζει τις απόψεις που η δημοτική Αρχή πρεσβεύει επί του ζητήματος και καθόσον το επίδικο ζήτημα αφορά θέματα ζωτικού ενδιαφέροντος για την πολιτιστική κληρονομία και ιστορία της πόλης, όπως εξάλλου ευθέως συνάγεται από τα οριζόμενα στο άρθρο 75 παρ. στ ́ περ. 6 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων”.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Στη συνεδρίαση  δεν έλειψαν οι αντιδράσεις από τα  μέλη της Οικονομικής Επιτροπής,  Ανδρέα Κουράκη της “ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης” και Έλλη Χρυσίδου της παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί”.

Καταψήφισαν την γνωμοδότηση που την χαρακτηρίζουν “απαράδεκτη” και προτάσσουν την αυτονόητη ουδετερότητα που θα έπρεπε να τηρεί στο θέμα ο δήμος Θεσσαλονίκης. “Ο δήμος θα έπρεπε να τηρήσει στάση ουδετερότητας μιας και το σύνολο σχεδόν, των επιστημονικών φορέων έχει ταχθεί υπέρ της κατασκευής του σταθμού, χωρίς την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων. Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε, υπάρχει εφαρμόσιμη τεχνική λύση την οποία ο δήμος επιμένει να μην την αναγνωρίζει”, δηλώνει ο Ανδρέας Κουράκης.

Την ίδια ώρα σε σχετική  ανακοίνωσή της η Κατερίνα Νοτοπούλου μεταξύ των άλλων τονίζει: “Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάνει τα πάντα προκειμένου όχι να μην καθυστερήσει το έργο του Μετρό́, αλλά́ για να μη δικαιωθεί́ η αντίθετη άποψη που λέει πως η Ιστορία δεν τεμαχίζεται και αποτελεί́ αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας. Γι’ ακόμη μια φορά́ υπερθεματίζει σε σχέση με την κυβέρνηση ακόμη και με την Αττικό́ Μετρό́ ΑΕ, με στόχο να καλύψει τις ευθύνες του για την πορεία του έργου και τις ατυχείς επιλογές του. Η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό́ Βενιζέλου, δηλαδή́ η μη λύση, του έχει γίνει εμμονή́. Ο κ. Ζέρβας παίζει στοίχημα με την κληρονομιά́ της πόλης και με το σημαντικότερο έργο υποδομής».

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος