Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020
 

Πανέτοιμες οι δομές ψυχολογικής υποστήριξης εφόσον η εξέλιξη της πανδημίας απαιτήσει την επαναλειτουργία

Αναρτήθηκε: 13.07.2020

Οι δομές για ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών που λειτούργησαν για την αντιμετώπιση της COVID 19 είναι πανέτοιμες να επαναλειτουργήσουν εφόσον το απαιτήσει η εξέλιξη της πανδημίας διαβεβαιώνει ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Μήττας

Tο τηλεφωνικό κέντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και λειτουργούσε μέσα από την υποδομή και την τεχνογνωσία της Extraline.

Τον πρώτο μήνα επικοινώνησαν 15.712 άτομα με τους κοινωνικούς επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους της Περιφέρειας με ερωτήματα από το αν μπορούν να βγουν από το σπίτι, μέχρι για να καταγγείλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

“Ήταν πολύ μεγάλος ο φόβος των πολιτών σε καθημερινά θέματα. Ήταν κάτι καινούργιο για τον καθένα μας”, εξηγεί ο κ. Μήττας. Πολλοί ήταν αυτοί που έθεταν ερωτήσεις για το τι πρέπει να κάνουν με τον/την σύζυγο, τα παιδιά, τους συγγενείς, αν μπορούν να βγαίνουν έξω από το σπίτι έστω και για πέντε λεπτά, ακόμη κι αν μπορούν να ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους. Επίσης πολλοί ασθενείς με προβλήματα καρδιάς επαναλάμβαναν πολλές φορές τις κλήσεις τους μέσα στην ημέρα για να έχουν την έγκριση του επιστήμονα σε ότι ήθελαν να κάνουν.

 “Σε όλο αυτό το διάστημα με τον εγκλεισμό, η ψυχολογία των ανθρώπων γίνονταν καθημερινά όλο και και χειρότερη. Το αισθανόσουν στον απότομο τρόπο που μιλούσαν στο τηλέφωνο”, σημειώνει ο κ. Μήττας.

Περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, θέματα υγείας -ιδιαίτερα ηλικιωμένων- και σχέσεις γονιών-παιδιών ήταν τα βασικά θέματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και οι κοινωνικοί επιστήμονες στις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την Ναταλία Ζαχαρτζή, κοινωνική λειτουργό, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Δήμου Θεσσαλονίκης «Σείριος».

“Η καραντίνα έφερε αλλαγή ισορροπιών σε πολλά θέματα και ιδιαίτερα στις σχέσεις με τα παιδιά. Αμβλύνθηκαν τα όρια και δυσκολεύτηκε ο κόσμος να τα διαχειριστεί”, εξηγεί η κ. Ζαχαρτζή, η οποία σημειώνει ότι υπήρξε πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στις δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως “κοινωνική πολιτική” και “βοήθεια στο σπίτι”.

“Όταν αντιμετωπίζουμε μια μη γνώριμη κατάσταση, έρχεται πανικός και ο πανικός φοβίζει”, εξηγεί η κ. Ζαχαρτζή. Η περίοδος του εγκλεισμού, εξαιτίας της πανδημίας της Covid 19, έφερε πολλές κοινωνικές δομές αντιμέτωπες με χιλιάδες ανθρώπους που ένιωσαν τον πανικό. Οι τηλεφωνικές γραμμές τηλεφωνικής υποστήριξης μετά το τέλος της καραντίνας σταμάτησαν να λειτουργούν, ωστόσο όλες οι δομές είναι πανέτοιμες, σύμφωνα με τον κ. Μήττα και την κ. Ζαχαρτζή, να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύμα, καθώς πλέον υπάρχει η τεχνογνωσία.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος