Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020
 

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η διαχείριση μεταφοράς και στέγασης προσφύγων και η παροχή οικονομικής βοήθειας

Αναρτήθηκε: 18.06.2020

Η μείωση του κόστους σε υπηρεσίες μεταφορών και στέγασης προσφύγων και μεταναστών, η μεταφορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου της αρμοδιότητας   για δράσεις διερμηνείας, παροχής χρηματικού βοηθήματος και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο μέσω του ESTIA II, είναι στις  βασικές προτεραιότητες για την ηγεσία του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο:  

Το  πρόγραμμα στέγασης του «ESTIA II», πλέον περνάει εξολοκλήρου στην ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Με ΚΥΑ, υπαγορεύονται τα βασικά στοιχεία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου προς τους δυνητικούς δικαιούχους (νομικά πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς της κοινωνίας των πολιτών), με σκοπό την αύξηση των υφιστάμενων θέσεων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο στη χώρα. Επιπλέον, ορίζεται η διαδικασία χρηματοδότησης, ελέγχου και παρακολούθησης της υλοποίησης του προγράμματος, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης χρηματοδότησης από την Ε.Ε.
Επισημαίνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε  91, 5 εκ. ευρώ και αφορά περιοχές που δε φιλοξενούν, εντός των διοικητικών ορίων τους, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Συνολικά, θα υπάρξει αισθητή μείωση του κόστους φιλοξενίας ανά διαθέσιμη θέση και ανά ημέρα. Ενδεικτικά, στην Αττική, όπου φιλοξενούνται, σήμερα, 10.686 δικαιούχοι στέγασης, σημειώνεται μείωση της τάξης τουλάχιστον του 6% για τους διαμένοντες σε διαμερίσματα και 9% για τους διαμένοντες σε κτίρια. Αυτό συνεπάγεται την εξοικονόμηση ετησίως τουλάχιστον 1.570.569,45 € μόνο για την Αττική.

Για το πρόγραμμα παροχής οικονομικής βοήθειας «ESTIA II-CBI», πλέον,με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, καθορίζονται οι όροι παροχής οικονομικού βοηθήματος σε αιτούντες άσυλο. Ειδικότερα, προωθείται, από 01/09/2020, ο εξορθολογισμός των ποσών που διατίθενται ως υλικές αποδοχές σε ωφελούμενους, ενώ, από 01/12/2020, προβλέπεται ο περιορισμός της δυνατότητας ανάληψης μετρητών από τους ωφελούμενους για ποσά άνω του 20% του βοηθήματος που τους καταβάλλεται μηνιαίως. Το πρόγραμμα παροχής οικονομικού βοηθήματος «ESTIA II-CBI» αναμένεται να περάσει εξ ολοκλήρου στον έλεγχο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με χρονοδιάγραμμα το α΄ εξάμηνο του 2021. 

Για τις μετακινήσεις αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα η ευθύνη για την υλοποίηση του συνόλου των μετακινήσεων περνά  στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Υπεγράφη ήδη σύμβαση ύψους 2.046.279,96 εκ. ευρώ, με ανάδοχο ελληνική εταιρεία για τις μετακινήσεις 30.000 ατόμων, πετυχαίνοντας .

Η παροχή υπηρεσιών διερμηνείας γίνεται πλέον με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και όχι των ΜΚΟ. Υπεγράφη η σχετική σύμβαση παροχής υπηρεσιών διερμηνείας, με φυσικό αντικείμενο την αξιοποίηση  100 μεταφραστών και 6 συντονιστών για ένα χρόνο με δυνατότητα χρονικής επέκτασης.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος