Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020
 

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας για τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας

Αναρτήθηκε: 16.06.2020

Το ζήτημα της παραμονής πολλών προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας, μεταξύ των οποίων γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και δεκάδες μικρά παιδιά, απασχόλησε χθες το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.

Οι ομάδες προσφύγων έχουν εμφανιστεί στην πλατεία Βικτωρίας, από την περασμένη εβδομάδα. Στην πλειονότητά τους, όπως είπε η αρμόδια αντιδήμαρχος Μελίνα Δασκαλάκη, πρόκειται για πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο, ήρθαν από την Μόρια της Λέσβου, μετά την κυβερνητική απόφαση  να φύγουν  από τις δομές και πολλοί εξ αυτών ταξίδεψαν μόνοι τους με πλοίο.

Το θέμα στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας τέθηκε από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ δόθηκε ο λόγος σε δύο πρόσφυγες και στον ομότιμο καθηγητή Παιδαγωγικής Γ. Τσιάκαλο, που ασχολείται  χρόνια με τη στήριξη των προσφύγων.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να ενημερωθούν για τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής σχετικά με τη στέγαση και την ομαλή ένταξη των προσφύγων που παίρνουν άσυλο και οδηγούνται έξω από τις δομές φιλοξενίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκε ότι η  κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πλατεία Βικτωρίας, με απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, είναι καταδικαστική τόσο για τον προσφυγικό πληθυσμό όσο και για τους κατοίκους της περιοχής που βλέπουν πάλι τη γειτονιά τους να υποβαθμίζεται. Ζήτησαν από τη δημοτική αρχή οφείλει να διερευνήσει τις δυνατότητες που προσφέρει το οικιστικό απόθεμα του δήμου Αθηναίων και να πιέσει το αρμόδιο υπουργείο για λύσεις.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης  έκανε λόγο για ένα αντιπροσωπευτικό πρόβλημα, ενός μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει η πόλη.

Είπε ότι από το 2015 που εμφανίστηκε εντονότερα το προσφυγικό, η χώρα έκανε διαχείριση κρίσης, ενώ τώρα «δείχνει να αποκτά σχέδιο που εστιάζει στην ένταξη και για αυτό υπάρχει σειρά από εργαλεία που είναι στη διάθεσή μας, όπως το επίδομα ενοικίου από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Ο δήμαρχος Αθηναίων  σημείωσε, ότι χρειάζονται περισσότερα και για αυτό το λόγο ο δήμος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και συναρμόδια υπουργεία για να εμπλουτιστούν οι πολιτικές, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για όσους προτιμούν να κοιμάται στο δρόμο ο κόσμος και να εργαλειοποιούν το πρόβλημα και να εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε κείμενο που προτάθηκε από την δημοτική παράταξη η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας». Σύμφωνα με το ψήφισμα  «ο Δήμος Αθηναίων διεκδικεί από την κυβέρνηση οικονομική επιχορήγηση για την άμεση στέγαση προσφύγων με δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης κλειστών ξενοδοχείων και δημόσιων κτιρίων ικανών να παρέχουν στέγαση σε ευπαθείς ομάδες».

Το ψήφισμα έλαβε 14 ψήφους υπέρ, 13 λευκά προερχόμενα από την παράταξη Μπακογιάννη και ένα κατά από την παράταξη Κασιδιάρη.

Ν. Μηταράκης: 2.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν βγει από τις δομές φιλοξενίας

Δύο χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν ήδη βγει από τις δομές φιλοξενίας την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της σχετικής απόφασης, όπως επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο Mega.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα φύγουν όλοι όσοι πρέπει να αποχωρήσουν. Όπως είπε, «δεν μπορούμε να προσφέρουμε ισόβια στέγη και ισόβια σύνταξη σε αυτούς που έχουν λάβει διεθνή προστασία. Έχουν πρόσβαση σε ένα πρόγραμμα μετάβασης που λέγεται Helios».

Σχετικά με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι «είναι περίπου 60 άτομα τα οποία έχουν πάρει άσυλο και προέρχονται από τη Μόρια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτοί έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα Helios και να έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία. Επέλεξαν μόνοι τους να πάρουν ένα εισιτήριο και να έρθουν στην πλατεία Βικτωρίας, γιατί κάποιος τους είπε να πάνε στην πλατεία Βικτωρίας. Χθες το βράδυ λοιπόν πήγαν εκεί και ο διοικητής και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Προσφέραμε προσωρινά καταλύματα σε όλους» είπε και πρόσθεσε ότι από χθες «έχουμε προσφέρει τη δυνατότητα να μεταφερθούν στη δομή στον Ελαιώνα». Ο κ. Μηταράκης έκανε παράλληλα λόγο για «εργαλειοποίηση του πόνου 20 ανθρώπων για να κάνουν ένα πολιτικό θέμα», σημειώνοντας ότι «χθες είχαν πάει πάρα πολλές συλλογικότητες, αλληλέγγυοι στην πλατεία και τους πίεζαν να μην φύγουν».

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος