Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020
 

Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας – Ψηφιακή συλλογή χειρόγραφων κωδίκων της Ι.Μ. Ρουσάνου Μετεώρων

Αναρτήθηκε: 07.06.2020

 Η ψηφιακή συλλογή των χειρόγραφων κωδίκων της Ιεράς Μονής Ρουσάνου των Μετεώρων είναι πλέον διαθέσιμη online στη σελίδα του ηλεκτρονικού καταλόγου της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας.

Η Βιβλιοθήκη προχώρησε στη ψηφιοποίηση των κωδίκων σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Ρουσάνου και το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης.

 Το έργο «Ψηφιοποίηση, Διαχείριση και Καταλογογράφηση της συλλογής χειρογράφων της Ιεράς Μονής Ρουσάνου» επισημοποιήθηκε με έγγραφη συμφωνία μεταξύ των φορέων και ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019 με τη ψηφιοποίηση των κωδίκων από τον κ. Αγαμέμνονα Τσελίκα, Προϊστάμενο του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του ΜΙΕΤ.

Η συλλογή αποτελείται από 39 κώδικες που έχουν γραφτεί από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα και πρόκειται για Λειτουργικά Βιβλία, Παρακλητικές, Συναξαριστές, Μηναία, Λόγους εκκλησιαστικών Πατέρων, Δογματικά έργα κλπ. Η περιγραφική καταλογογράφηση των κωδίκων βασίστηκε στο κατάλογο του Δημητρίου Ζ. Σοφιανού, καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, κύριος σκοπός του έργου είναι η διατήρηση, ανάδειξη, διάθεση του πολιτιστικού πλούτου της Ιεράς Μονής και η πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων στο πολιτιστικό απόθεμα της Μονής. Το έργο αποτελεί ένα χρήσιμο και πολύτιμο εργαλείο για την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα. Δίνεται η δυνατότητα για εξ’ αποστάσεως μελέτη χωρίς να φθείρεται το πρωτογενές υλικό και εξασφαλίζεται η μακροβιότητα των χειρογράφων.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος