Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020
 

Τ. Θεοδωρικάκος: Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα περί μεταρρύθμισης-σοκ στην δημόσια διοίκηση

Αναρτήθηκε: 23.05.2020

Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, απαντά ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα έρχεται μεταρρύθμιση –σοκ στη δημόσια διοίκηση. Τουτέστιν: Περνούν στους δήμους τα κέντρα υγείας και τα σχολεία. Επίσης περνούν στην ευθύνη της Αυτοδιοίκησης  οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το προσωπικό Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων αλλά και πολλές ακόμα αρμοδιότητες του κράτους. Πενταπλασιάζεται ο προϋπολογισμός των ΟΤΑ από το 3% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών «ο  υπουργός Εσωτερικών  Τάκης Θεοδωρικάκος «ερωτηθείς από δημοσιογράφους»  για το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» δήλωσε πως το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών του υπουργείου Εσωτερικών, που επεξεργάζεται προτάσεις για αυτή τη μεταρρύθμιση δεν έχει έχει ολοκληρώσει το έργο της.

Ενδεχομένως δηλαδή μερικές από τις προτάσεις που συζητούνται να είναι και αυτές που παρουσιάζουν «Τα Νέα».

Πάντως ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει πως το έργο της επιτροπής ολοκληρώνεται «το επόμενο διάστημα» και ότι θα  γίνει «αξιόπιστος διάλογος με τους αρμοδίους κυβερνητικούς φορείς για να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες νομοθέτησης κι εφαρμογής της».

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών:

«Είναι διακηρυγμένη κυβερνητική προτεραιότητα η μεταρρύθμιση της
πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της ενίσχυσης του ρόλου της
Αυτοδιοίκησης.
Για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εσωτερικών δημιουργήθηκε  πριν 4 μήνες 
επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, που επεξεργάζεται τις
προτάσεις για το περιεχόμενο αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συσκέψεις και
συνεδριάσεις και έχουν κατατεθεί πολυάριθμες προτάσεις, ιδέες και
απόψεις.
Η επιτροπή ωστόσο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και δεν έχει
καταθέσει το σχετικό πόρισμά της στο Υπουργείο.
Συνεπώς το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» δεν  ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Το επόμενο διάστημα και αφού ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής, θα γίνει ολοκληρωμένη ενημέρωση, προετοιμασία και αξιόπιστος διάλογος με τους αρμοδίους κυβερνητικούς φορείς για να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες νομοθέτησης κι
εφαρμογής της».

Δήλωση καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη

Μετά τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, σε διάψευση του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα», για εκχώρηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων στους δήμους, προχώρησε και ο καθηγητής Ξενοφώντας Κοντιάδης.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους, διευκρινίζει ότι οι εργασίες της Επιτροπής «έχουν μεν προχωρήσει εντατικά και με πνεύμα ομοφωνίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ωστόσο δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε Πόρισμα, ούτε έχει υποβληθεί κάποιο σχέδιο προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών».

«Το εγχείρημα της μετατροπής της χώρας μας από το πλέον συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης σε ένα σύγχρονο, ορθολογικό και αποτελεσματικό κράτος με πολυεπίπεδη διακυβέρνηση απαιτεί σοβαρή μελέτη, εποικοδομητική διαβούλευση και πολιτική τόλμη», τονίζει ο κ. Κοντιάδης.

Είχε προηγηθεί διάψευση του δημοσιεύματος από τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα και αφού ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής, «θα γίνει ολοκληρωμένη ενημέρωση, προετοιμασία και αξιόπιστος διάλογος με τους αρμοδίους κυβερνητικούς φορείς για να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες νομοθέτησης κι εφαρμογής της».

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος