Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020
 

Η μετ΄εμποδίων ανάπλαση της περιοχής στη Λίμνη Δοϊράνη μέσω του προγράμματος Interreg-IPA CBC

Αναρτήθηκε: 22.05.2020

Παρεμβάσεις για την ανάπλαση της περιοχής στη λίμνη Δοϊράνης και την ανάδειξή της σε πόλο έλξης επισκεπτών έχει δρομολογήσει η αντιπεριφέρεια Κιλκίς, στα πλαίσια διασυνοριακού προγράμματος,  προσπαθώντας να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία και τα προσκόμματα που προβάλει η  Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, στην οποία ανήκει ο αιγιαλός.

Το έργο με τίτλο «PLAN D.oiran: Ολοκληρωμένο σύστημα αειφορικής διαχείρισης οικοσυστήματος λίμνης Δοϊράνης  έχει ενταχθεί στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg-IPA CBC, εδώ και τέσσερα χρόνια. Υλοποιείται  με συντονιστή την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη συμμετοχή του δήμου Κιλκίς, τη  Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας  το δήμος Dojran και το Macedonian Scientific Association of Bitola.

Ο συνολικός προϋπολογισμός έργου είναι  1.397.152,60 ευρώ εκ των οποίων τα 671.019,20 ευρώ, τα διαχειρίζεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το ποσοστό Ευρωπαϊκής Συγχρηματοδότησης είναι στο 85% και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ήταν τα δύο χρόνια.

Θεματικό πεδίο ενδιαφέροντος του έργου είναι η προστασία του περιβάλλοντος

Η λίμνη Δοϊράνη αποτελεί έναν ανεκτίμητης αξίας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και την ευρύτερη διασυνοριακή περιοχή φυσικό πλούτο με ευαίσθητο περιβαλλοντικό χαρακτήρα αλλά και ισχυρό αναπτυξιακό απόθεμα. Η προστασία, η διατήρηση καθώς και η ανάπτυξή της βασίζεται στις δύο συνιστώσες της οι οποίες λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, την περιβαλλοντική και την κοινωνικοοικονομική. Με δεδομένα:

α) ότι η προστασία του υγροτοπικού οικοσυστήματος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του υγροβιότοπου,

β) ότι απαιτείται η λήψη μέτρων για τη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60 πλαίσιο περί υδάτων,

γ) ότι η κοινή διαχείριση της λίμνης βασίζεται σε νόμους και συμφωνίες που εδράζονται σε δεδομένα που έχουν μεταβληθεί δραματικά και χρήζουν άμεσης επικαιροποίησης,

δ) ότι οι λειτουργίες της λίμνης βασίστηκαν μέχρι τώρα σε αποσπασματικές, μεμονωμένες και αυτόνομες πολιτικές και δράσεις και

ε) ότι οι σχεδιαζόμενες πολιτικές προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης της λίμνης από τους φορείς των δύο πλευρών της διασυνοριακής περιοχής πρέπει να βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες, δημιουργούνται σήμερα ισχυρές βάσεις και προϋποθέσεις για ένα περιβάλλον ευκαιρίας μέσα από μία κοινή προσέγγιση προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, που θα μπορεί μεσοπρόθεσμα να υποστηρίξει την αειφόρο ανάπτυξη, επιτυγχάνοντας όχι μόνο την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και την κοινωνική της αναβάθμιση, με πρωταρχικό όμως σκοπό τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο αιγιαλός της Δοϊράνης και η ΚΕΔ

Σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια Κιλκίς, η γραφειοκρατία προκάλεσε καθυστερήσεις, ενώ αφού η διαδικασία εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αναδείχτηκαν οι ανάδοχοι για τα έργα, προέκυψε θέμα με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. 

΄Οπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης ο αιγιαλός ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

«Για να κάνουμε εμείς παρεμβάσεις στην προβλήτα, η Κτηματική Υπηρεσία μας ζητάει τη μελέτη, η οποία, όμως δεν υπάρχει καθώς η προβλήτα κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’50. Ψάξαμε όλα τα αρχεία της τότε κοινότητας, της πρώην Νομαρχίας και του Δήμου, αλλά δεν υπάρχει πουθενά. Την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε συνάντηση με τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας για να δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε».

Ο κ. Βεργίδης διευκρινίζει, παράλληλα, ότι «οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας θα εξετάσουν τι ακριβώς χρειάζεται» και εκτιμά ότι «θα δοθεί λύση, δεν θα υπάρξει πρόβλημα και τα έργα θα προχωρήσουν».

 Τι έργα θα γίνουν

   Πιο συγκεκριμένα, τα έργα προβλέπεται να γίνουν σε όλο το παραλίμνιο τμήμα μπροστά από το χωριό της Δοϊράνης. Η πρώτη φάση τους αφορά τον καθαρισμό της λίμνης από δέντρα, καλάμια και άλλη βλάστηση και η δεύτερη την ανάπλαση όλου του χώρου μπροστά από τη λίμνη.  Ειδικότερα, προβλέπονται εκριζώσεις δέντρων, που είχαν φυτευτεί όταν είχε υποχωρήσει η λίμνη το 1989 και πλέον έχουν μεγαλώσει αρκετά, εμποδίζοντας τη θέα. Τα δέντρα που βρίσκονται γύρω από αυτήν θα διατηρηθούν καθώς προσδίδουν ιδιαίτερο φυσικό κάλλος στο τοπίο. Επιπλέον, μπροστά στον οικισμό, στο παραλίμνιο μέτωπο, θα γίνουν εργασίες καθαρισμού του καναλιού υπερχείλισης, προστασίας και καλλωπισμού του λιμενοβραχίονα ενώ θα τοποθετηθούν προστατευτικά, φωτιστικά και παγκάκια. Θα δημιουργηθεί, ακόμη, περιπατητική διαδρομή από το συγκεκριμένο σημείο έως το τελωνείο, σε μια απόσταση τριακοσίων μέτρων.

   Η σημασία του έργου

 Ο κ. Βεργίδης χαρακτηρίζει τα εν λόγω έργα ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς μετά την ανάπλασή της, η περιοχή αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες. «Εκεί βρίσκεται το διασυνοριακό μνημείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και υπάρχουν επισκέψιμοι χώροι», σχολιάζει. «Δυστυχώς η σημερινή εικόνα είναι μια εικόνα εγκατάλειψης. Προσπαθούμε με αυτό το πρόγραμμα να την αναβαθμίσουμε», σημειώνει και εκτιμά ότι από τη στιγμή της έναρξης των έργων ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους θα φτάσει τους έξι μήνες.

 Τονίζει, άλλωστε, ότι η βελτίωση της εικόνας της λίμνης από την ελληνική πλευρά θα λειτουργήσει θετικά για την περιοχή, αντισταθμίζοντας σε κάποιο βαθμό την κίνηση από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία, με προορισμό τα καζίνο, την αγορά και τα πρατήρια υγρών καυσίμων στη γειτονική χώρα. «Η εικόνα αυτή βέβαια, άλλαξε λόγω του κορονοϊού καθώς δεν επιτρέπεται η έξοδος των ΙΧ, παρά μόνο η κίνηση των μεγάλων φορτηγών, ωστόσο η κατάσταση αυτή προκαλεί οικονομική αιμορραγία στον τόπο και πρέπει να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε», προσθέτει.

 

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος