Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020
 

Η Ανοιχτή Πόλη εκφράζει επιφυλάξεις για τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και διεκδικεί περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο για όλες τις γειτονιές της Αθήνας

Αναρτήθηκε: 12.05.2020

Περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο για όλες τις γειτονιές της πόλης και διεύρυνση της συμμετοχής των δημοτών σε αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητά τους διεκδικεί για την Αθήνα η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη», η οποία εκφράζει τις επιφυλάξεις της αναφορικά με το σχέδιο της δημοτικής αρχής για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης. Και μάλιστα, όπως τονίζει,  χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, χωρίς να έχουν την όποια ενημέρωση οι γειτονιές και τα κοινοτικά συμβούλια, και με ενημέρωση των παρατάξεων κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Αναλυτικά  Ανοιχτή Πόλη αναφέρει τα εξής:

Η δημοτική αρχή κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο το σχέδιό της για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, χωρίς να έχουν την όποια ενημέρωση οι γειτονιές και τα κοινοτικά συμβούλια, και με ενημέρωση των παρατάξεων κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Για το λόγο αυτό, η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε την ολιγοήμερη αναβολή της συνεδρίασης, χωρίς να γίνει δεκτό.

Παρά τα θετικά στοιχεία, η αποσπασματικότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων, η απουσία κοστολόγησης και το γεγονός ότι δεν είναι ορατή η ένταξή τους σε ένα ευρύτερο σχέδιο που να λαμβάνει υπόψη τη σχέση του ιστορικού κέντρου με την υπόλοιπη πόλη μας καθιστούν επιφυλακτικούς. Η βιωσιμότητα των προτεινόμενων παρεμβάσεων εξαρτάται από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Δήμο Αθηναίων, το οποίο είναι κρίσιμο να αποτυπώνει μια ολιστική διαχείριση των χρήσεων γης στην Αθήνα, χωρίς τουριστική μονοκαλλιέργεια, φιλικό στην κατοικία και το λιανεμπόριο, με έμφαση στις μεικτές χρήσεις.

Η Ανοιχτή Πόλη έχει στον πυρήνα του προγράμματός της την ανάγκη για διεύρυνση του δημόσιου χώρου. Η ανάγκη αυτή δεν περιορίζεται στο κέντρο της πόλης, αλλά αγκαλιάζει όλα τα διαμερίσματά της. Το Βότρυς στην Τέταρτη Κοινότητα, η πρώην “Θερμίδα” πλάι στο πάρκο Βασίλης Αυλωνίτης και το κτήμα Πάτμου και Καραβία στην Πέμπτη, τα αναξιοποίητα ακίνητα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, οι εκκρεμότητες με την ΚΤΥΠ ΑΕ: ώριμα αιτήματα διεκδίκησης δημόσιων χώρων που εδώ και καιρό εκκρεμούν πρέπει να προσδιορίσουν τις προτεραιότητες του Δήμου Αθηναίων στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οι ρυθμίσεις στο ιστορικό κέντρο θα μείνουν αδύναμες αν δεν υποστηριχτούν από παρεμβάσεις στην Πατησίων, στην Τοσίτσα ή στα Προσφυγικά. Θα πρέπει επίσης να δεσμευτεί η δημοτική αρχή για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη φυσιογνωμία του κέντρου της πόλης, όπως η κατασκευή δεκαόροφου ξενοδοχείου απέναντι από το Μουσείο, ή οι προβλέψεις του άρθρου 99 του πρόσφατου νομοσχεδίου για το περιβάλλον, οι οποίες θα επανέλθουν σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό.

Η Ανοιχτή Πόλη θα παρακολουθήσει από κοντά την υλοποίηση των ρυθμίσεων, διεκδικώντας περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο για όλες τις γειτονιές της πόλης και επιδιώκοντας τη διεύρυνση της συμμετοχής των δημοτών σε αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητά τους.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος