Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020
 

Εξαίρεση των Ιονίων από το άρθρο 93, απόσυρση του ν/σχ Χατζηδάκη και διαβούλευση ζητά ο δήμος Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

Αναρτήθηκε: 30.04.2020

Όχι μόνο την εξαίρεση των Ιονίων Νήσων από το άρθρο 93 αλλά και την συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», για να υπάρξει ικανός χρόνος διαβούλευσης, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής  Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κατά τη διάρκεια τηλεσυνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ειδικά για αυτό το σκοπό.

Σήμερα αναμένεται να γίνει  τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη,  τους δημάρχους, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων  και τους προέδρους των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Σε περίπτωση  που  δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά θα αποφασιστούν κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα  το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας ζητά την εξαίρεση της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών από το άρθρο 93 του νομοσχεδίου- που εισήχθη χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρώσή τους –  και  να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα έργα και οι ενέργειες διαχείρισης στερεών αποβλήτων στα Ιόνια Νησιά που έχουν δρομολογηθεί με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις. Παράλληλα ζητά   να αναβληθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου η συζήτηση ξεκινά τη Δευτέρα στη Βουλή,  ώστε να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης με τα Δημοτικά συμβούλια και τους τοπικούς φορείς.

Υπέρ της εξαίρεσης από την αλλαγή στη διαχείριση των απορριμμάτων που προβλέπει το άρθρο 93 του νομοσχεδίου τάχθηκαν  τόσο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων όσο και η ΚΕΔΕ με σχετική απόφαση του ΔΣ την Τετάρτη

Τι προβλέπει το άρθρο 93

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου καταργούνται οι φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που ήδη λειτουργούν σήμερα στα Ιόνια Νησιά και στη θέση τους  δημιουργείται ένας νέος φορέας στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ με τη συμμετοχή (και προεδρία ) της περιφέρειας και όλων των δήμων της περιφέρειας με μορφή εταιρείας Α.Ε. και βασικό σκοπό τον ενιαίο και από κοινού τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια των Ιόνιων Νησιών.

Στο φορέα αυτόν θα συμμετέχει η περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε ποσοστό 40% και όλοι οι δήμοι των Ιονίων Νήσων σε ποσοστό 60%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα αποτελείται από 5 μέλη, που θα είναι ο Περιφερειάρχης και ένα (1) ακόμη μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου και από τρία (3) μέλη εκπροσώπους των Δήμων, που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση. Πρόεδρος του ΔΣ ορίζεται ο οικείος Περιφερειάρχης ή Αντιπεριφερειάρχης, τον οποίο ορίζει.

Ο νέος φορέας που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση θα είναι διαβαθμισμένος, θα έχει μορφή ΑΕ ή Συνδέσμου, ποσοστό 40% θα έχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και 60% όλοι οι δήμοι ενώ θα διοικείται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων ή αντιπεριφερειάρχη  και μέλη 5 δημάρχους των μεγαλυτέρων δήμων της περιφέρειας.

Οι πόροι και τα τέλη του  νέου φορέα θα προέρχονται από τα ανταποδοτικά των δήμων ενώ θα περάσει σε αυτόν και η κινητή και ακίνητη περιουσία (γήπεδα, στόλοι οχημάτων κλπ) που αποκτήθηκε από τα χρήματα των φορολογούμενων δημοτών και πόρους της ΕΕ, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μ. Υδραίου.

Στην ουσία δηλαδή μεταβιβάζεται μία κατεξοχήν αρμοδιότητα των δήμων, διαχείριση των απορριμμάτων, στον β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης, μαζί με πόρους και υποδομές. Και μάλιστα αυτό γίνεται  σε μια χρονική στιγμή που προωθούνται δράσεις και έργα για τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων, ιδιαίτερα στην Κέρκυρα.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος