Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020
 

SOS εκπέμπουν ΚΕΔΕ και ΠΕΔ για οικονομική στήριξη των δήμων λόγω κορονοϊού

Αναρτήθηκε: 30.03.2020

Την έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους το επόμενο διάστημα και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις  στη δύσκολη συγκυρία λόγω του κορονοϊού, ζητά η ΚΕΔΕ από το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου,προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ)  της χώρας, τονίζεται η επείγουσα ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης.

Η ΚΕΔΕ και οι ΠΕΔ ζητούν να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων σε συνάρτηση με τις δόσεις των ΚΑΠ, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους και να μπορέσουν και το επόμενο διάστημα να στηρίζουν και να παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Αν οι δήμοι δεν διαθέτουν επαρκή ρευστότητα εξαιτίας της μη είσπραξης ανταποδοτικών τελών δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία των κοινωνικών τους δομών και υπηρεσιών, αλλά και να παρέχουν βασικές υπηρεσίες όπως είναι η καθαριότητα και η ύδρευση»  υπογραμμίζουν ΚΕΔΕ και ΠΕΔ.  

Μεταξύ των αιτημάτων που διατυπώνουν στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είναι:

 • Να δημιουργηθεί ένα Ειδικό – Έκτακτο Χρηματοδοτικό Ταμείο για τους ΟΤΑ που θα καλύπτει και θα αναπληρώνει σε πάγια βάση και για όσο χρειαστεί, το κενό στους προϋπολογισμούς των Δήμων, προκειμένου να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους, ανταποκρινόμενοι στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών.
 • Να γίνει η αποπληρωμή των ήδη εκτελεσμένων και ολοκληρωμένων έργων από το ΠΔΕ, Φιλόδημο και ΕΣΠΑ, προκειμένου να πληρωθούν οι ανάδοχοι και να μην υπάρξει κίνδυνος αναφορικά με τα έργα που συνεχίζονται να εκτελούνται ή βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης.
  Να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές και τα επισιτιστικά προγράμματα των δήμων, καθώς πλέον ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν δουλειά, κόπηκε το μεροκάματό τους, σταμάτησαν άλλα συσσίτια και έρχονται στους δήμους ζητώντας στήριξη.
 • Να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις δημοτικές επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) αλλά και (κυρίως) για τις ΔΕΥΑ, η μη εισπραξιμότητα στις οποίες, μπορεί να θέσει τη λειτουργία τους σε μελλοντικό κίνδυνο. «Οι ΔΕΥΑ αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, έχουν κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και διέπονται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Τις τελευταίες ημέρες όμως παρατηρείται σχεδόν μηδενική είσπραξη λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης από τις ΔΕΥΑ. Είναι επιβεβλημένο να βρεθούν τρόποι να στηριχτούν προκειμένου να συνεχίσουν αδιάκοπα την παροχή των ζωτικών για τους πολίτες αγαθών και υπηρεσιών», τονίζουν ΚΕΔΕ και ΠΕΔ.
 • Να γίνει εκ νέου εκκίνηση των διαδικασιών για προσλήψεις μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας,.
 • Να εξεταστεί η δυνατότητα παγώματος της κινητικότητας, τουλάχιστον για αυτό το διάστημα.
 • Να ενταχθούν οι εργαζόμενοι  των δήμων (καθαριότητα, βοήθεια στο σπίτι, κοινωνικές υπηρεσίες, δημοτική αστυνομία) στην καταβολή δώρου Πάσχα ή άλλου είδους επιδόματος.
 • Να γίνει άμεση διανομή επαρκούς υγειονομικού υλικού προστασίας ων εργαζομένων (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά).
 • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για περιοχές δήμων που έχουν μπει σε καραντίνα, όπως οι δήμοι Βοΐου και Μύκης.
 • Να ενισχυθούν οι δήμοι  για δράσεις για τα αδέσποτα.
 • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αστέγους με την εκμίσθωση ξενοδοχείων από την πολιτεία.
 • Να ανασταλούν οι δόσεις  δανείων των ΟΤΑ για 6 μήνες με παράταση αντίστοιχη των δανείων και χωρίς επιβάρυνση τόκων.

«Είναι μονόδρομος η έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων από το Κεντρικό Κράτος, αν θέλουμε να υπάρχει Αυτοδιοίκηση και την επόμενη μέρα, που θα έχει τελειώσει ο εφιάλτης που στοιχειώνει σήμερα όλο τον κόσμο κι ιδιαίτερα την Πατρίδα μας», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Παπαστεργίου.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος