Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020
 

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού, από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

Αναρτήθηκε: 25.03.2020

Η Οµάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραµυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραµυθάδες» και η Δηµοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», για άλλη μία φορά ενώνουν τις δυνάµεις τους και συνδιοργανώνουν «Διαγωνισµό Συγγραφής Παραµυθιού» με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας. Θέμα του διαγωνισμού     είναι: «Τα παιδιά σώζουν τον πλανήτη Γη»

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές του διαγωνισμού: «Ζούµε σε µια εποχή που πολλές δύσκολες καταστάσεις έχουν περάσει την πόρτα του σπιτιού µας. Οι αξίες µας κλονίζονται, ταλαντεύονται στα δύο άκρα. Οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται και οι συνθήκες μας καλούν να είμαστε ενωμένοι και δημιουργικοί. Είναι γεγονός ότι βιώνουµε υποχρεωτικό εγκλεισµό στα σπίτια µας. Η διάθεσή µας, από την µια στιγµή στην άλλη,  δέχεται πρωτόγνωρες μεταπτώσεις. Τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης αλλά και  Κοινωνικής Δικτύωσης, έχουν πολλά πρόσωπα, ένα από τα οποία είναι η  υπερπληροφόρηση και όχι σπάνια, η εμμονή στην προβολή άσχηµων ή -ακόµα χειρότερα- ψεύτικων ειδήσεων, τις οποίες πολλές φορές αδυνατούµε να επεξεργαστούµε, να  φιλτράρουµε. Πόσο μάλλον να  αξιοποιήσουμε τα μέσα αυτά ως  εργαλεία που θα µας βγάλουν από την δυσχερή θέση.

Η  αλλαγή της στάσης μας, δηλαδή η χρήση τους ως μέσων υγιούς επικοινωνίας ή ακόμη και η περιορισμένη έκθεση μας σ’ αυτά  ενδείκνυται όσο ποτέ. Το να επιστρέφουμε σε παλαιότερες, δοκιμασμένες μεθόδους αξιοποίησης του χρόνου του εγκλεισμού μας κάθε άλλο παρά επιβλαβής μπορεί να σταθεί στη δύσκολη αυτή περίοδο.  Είναι µια ευκαιρία λοιπόν, να ξεσκονίσουµε τη βιβλιοθήκη µας, διαβάζοντας κάποια βιβλία που µας «ξέφυγαν» και έμειναν κλειστά όλο αυτό το διάστηµα. Να αξιοποιήσουμε τις δωρεάν πλατφόρμες με βιβλία και βιλιοθήκες ή να στραφούµε προς την ταινιοθήκη μας και να θυµηθούµε ταινίες που µας τράβηξαν το ενδιαφέρον, αλλά και σε πολλές άλλες δραστηριότητες για να καλύψουµε δηµιουργικά και αισιόδοξα τις ώρες του εγκλεισµού µας».

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν όσους ενδιαφέρονται να πάρουν µέρος στο «Διαγωνισµό Συγγραφής Παραµυθιού».

 Σε αυτόν το διαγωνισµό δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι κανόνες, πέρα από το θέµα µας, αλλά και την ανάγκη να είναι κάτι καινούργιο, κάτι δικό σας, κάτι σηµερινό.

Δεν υπάρχει περιορισµός στην ηλικία των συµµετεχόντων ή και στον αριθµό. Δηλαδή, θα µπορούσε κάλλιστα το κείμενο που θα προκύψει να είναι  µια οµαδική δουλειά, προϊόν µιας οικογένειας, ή δύο φίλων, κλπ. Το διαδίκτυο σε αυτήν την περίπτωση αποτελεί εργαλείο.

 Ο διαγωνισµός  θα διαρκέσει µέχρι και τις 26 Απριλίου.

Τα παραµύθια, θα πρέπει να αποσταλούν στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση, µαζί µε µία υπεύθυνη δήλωση που θα αποσταλεί στην διάρκεια του διαγωνισµού (η υπεύθυνη δήλωση θα αφορά στην έγκρισή σας για την αξιοποίηση των παραµυθιών µέσα από την διαδικτυακές σελίδες µας αλλά και άλλα µέσα):

info@paramythades.org

Με το πέρας της ηµεροµηνίας υποβολής, η κριτική επιτροπή θα διαβάσει, θα αξιολογήσει και θα ψηφίσει τα καλύτερα. Τα παραµύθια  αυτά θα αναρτηθούν στις σελίδες:

www.paramythades.org,

Παράλληλα  οι διοργανωτές θα επιδιώξουν να προβούν και σε κάποια συλλογική έκδοσή τους. Εφόσον προκύψουν έσοδα από την κίνηση αυτή, τότε θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς ή ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν  στο 6946816535  (Χρήστος Πασ. Τσίρκας)

  Στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού συμμετέχουν οι: Σπύρος Κιοσσές, ΕΔΙΠ Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, Έλενα Χουσνή Έλενα, συγγραφέας- εκπαιδευτικός, Κωνσταντίνος Βλαστάρης, διευθυντής 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, υποψήφιος Διδ. Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νέα Μπούρα, παιδαγωγός, συγγραφέας, παραμυθού, Χρύσα- Μαρία Ταβανλή, ψυχολόγος, εκπαιδευόμενη στη συστημική θεραπεία και Ευδοκία Φανερωμένου, φιλόλογος.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος