Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020
 

Απ. Τζιτζικώστας: Οι περιφέρειες αρωγοί της κυβέρνησης για την μεταναστευτική κρίση – Αποφάσεις με προεργασία και προσυνεννόηση

Αναρτήθηκε: 10.03.2020

Oι περιφέρειες της χώρας είναι αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης η οποία έχει λάβει, διαστάσεις «εθνικής κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απ. Τζιτζικώστας  κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ένωσης παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, ο οποίος ενημέρωσε τους περιφερειάρχες για το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταναστευτική- προσφυγική κρίση.
Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε «εθνική ενότητα και συνεργασία» στο μεγάλο αυτό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό». Στο πλαίσιο αυτό εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει «αναλογικός επιμερισμός των βαρών» και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ υπογράμμισε πως ήδη ο ίδιος έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.

Ταυτόχρονα ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην εσωτερική διαχείριση του ζητήματος τονίζοντας πως «είμαστε εδώ για να δείξουμε αλληλεγγύη στους δήμους και τις περιφέρειες που έχουν πληγεί περισσότερο από την μεταναστευτική κρίση». Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε πως οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό ζήτημα, για να μπορούν να υλοποιηθούν, θα πρέπει να έχουν την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, για αυτό και ζήτησε να υπάρχει προεργασία και προσυνεννόηση του αρμόδιου υπουργείου Μετανάστευσης και  Ασύλου με τις περιφέρειες και τους δήμους. «Α priori αποφάσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός  Νότης Μηταράκης σημείωσε πως το σχέδιο της κυβέρνησης κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, στην μείωση των μεταναστευτικών ροών και δεύτερον, στον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύτηκε πως θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τις περιφέρειες και τους δήμους, ενώ υπογράμμισε πως η κατανομή στο εσωτερικό της χώρας δεν θα ξεπερνά το 1% του τοπικού πληθυσμού κάθε περιφέρειας. 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος