Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020
 

ΕΕ: Συνάντηση των υπουργών Υγείας για την επιδημία του Covid-19

Αναρτήθηκε: 13.02.2020

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες με στόχο των συντονισμό των μέτρων απέναντι στην επιδημία που προκαλεί ο νέος ιός Covid-19 και φιλοδοξώντας «να μιλήσουν με μία φωνή».

Απέναντι στην επιδημία, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει η καθεμία τα δικά της μέτρα, σε ό,τι αφορά την επιβολή καραντίνας, τους ελέγχους επιβατών και τις συμβουλές προς τους ταξιδιώτες.

Όμως σε μία ζώνη όπου η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων αποτελεί τον κανόνα, οι 27 κρίνουν αναγκαίο «να ενισχύσουν τον ήδη υπάρχοντα συντονισμό» ώστε «να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα» των μέτρων που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το σχέδιο του κειμένου του κοινού ανακοινωθέντος.

«Έχουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε περισσότερο, να συντονισθούμε επί των μέτρων απαγόρευσης εισόδου, για την άφιξη των ταξιδιωτών, την επιδημιολογική ανάλυση των κρουσμάτων, τα αποθέματα του εξοπλισμού προστασίας», δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν κατά την προσέλευσή της στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας, «πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με μία φωνή».

Το σχέδιο του ανακοινωθέντος, το οποίο περιέχει κατάλογο γενικών δεσμεύσεων, θα εγκριθεί, μαζί με τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις, στο τέλος της συνεδρίασης.

«Οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα και είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στο πρόβλημα αυτό κατά συντονισμένο και ενιαίο τρόπο», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια την Υγεία Στέλλα Κυριακίδη.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η περιορισμένη τοπικά επιδημία θα εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ενώ ο τσέχος ομόλογός του Ανταμ Βόιτεχ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων που θα περιορίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία στην ζώνη Σένγκεν.

Ο επίτροπος αρμόδιος για την διαχείριση των κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, ο οποίος συμμετέχει επίσης στην σύνοδο, τόνισε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη είναι ακόμη μικρός». «Ο κίνδυνος είναι μικρός, αλλά υπαρκτός, και μπορεί να αυξηθεί, κατά συνέπεια οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο», είπε.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ελέγχων, ο ευρωπαίος επίτροπος τάχθηκε υπέρ της λήψης «αναλογικών μέτρων».

Ελλείψεις;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επιφορτισθεί από τα κράτη μέλη «να διευκολύνει την αναγκαία πρόσβαση σε είδη εξοπλισμού ατομικής προστασίας…ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο ενδεχόμενες ελλείψεις», σύμφωνα με το σχέδιο.

Κατά την σημερινή σύνοδο θα συζητηθούν επίσης τρόποι για να αποτραπεί η επιδημία να έχει επίπτωση στην τροφοδοσία της Ευρώπης σε φάρμακα. Η Κίνα είναι η κύρια παραγωγός των δραστικών ουσιών που περιέχουν τα φάρμακα.

Ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής της υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην συνεδρίαση, προειδοποίησε χθες ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να προβλεφθεί το τέλος της επιδημίας».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε την λύπη του που η συνεδρίαση αυτή «διεξάγεται πάρα πολύ αργά» και ζήτησε «κοινή απάντηση απέναντι στους ανθρώπους που φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουν επισκεφθεί την Κίνα τον τελευταίο μήνα». «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός, η Ιταλία έχει διακοπή πτήσεων, η Γερμανία όχι, αλλά δεν είναι και πολύ δύσκολο να πάει κανείς από το αεροδρόμιο του Μονάχου στο Μιλάνο».

Μαζί με δύο ακόμη ευρωβουλευτές της ομάδας του, ο Αντόνιο Ταγιάνι υπέβαλε στην επίτροπο Στέλλα Κυριακίδη πρόταση για την συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους ταξιδιώτες, για τις διαδρομές που έχουν ακολουθήσει, τα πρόσωπα με τα οποία έχουν έλθει σε επαφή, καθώς και ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων.

Για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκταμιεύσει 10 εκατομμύρια ευρώ για την έρευνα με στόχο την παρασκευή εμβολίου και υποστηρίζει πρόγραμμα σύνδεσης 300 νοσοκομείων και 900 εργαστηρίων.

Η Κομισιόν συμμετείχε επίσης στην χρηματοδότηση της επιχείρησης επαναπατρισμού από την Κίνα 500 ατόμων και την αποστολή 12 τόνων ιατρικής βοήθειας προς την Κίνα.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος