Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020
 

Προς οριστική λύση η διαχείριση απορριμμάτων της Ύδρας μετά το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ

Αναρτήθηκε: 12.02.2020

Προς οριστική λύση οδηγείται το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην  Ύδρα. Το  πρώτο βήμα έγινε χθες  με την έγκριση από το  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του χώρου, στη θέση Κρίταμι, όπου θα γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείται το κοινό σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του δήμου Ύδρας και του ΕΔΣΝΑ), το οποίο προβλέπει: την κατάργηση και πλήρη αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στη θέση Κρίταμι Ύδρας, τη  διαλογή απορριμμάτων στην πηγή στην ίδια θέση, με εντατικοποίηση στην ανακύκλωσης και  τη μεταφορά εκτός Ύδρας των  υπολειμμάτων σε σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Η απόφαση του ΚΑΣ κρίνεται μείζονος σημασίας, καθώς όλη η Ύδρα είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογικός χώρος, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να προσεγγίσει μεγάλο φορτηγό πλοίο το νησί, λόγω της γεωμορφολογίας  του.

Επίσης, με την αποκατάσταση του υφιστάμενου ΧΑΔΑ, θα σταματήσει η χώρα μας να πληρώνει το πρόστιμο, ύψους 160.000 ευρώ,  που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  από τον Ιούνιο του 2015 και κάθε χρόνο.

«Αποκατάσταση της ανεξέλεγκτης χωματερής μετά από 50 χρόνια λειτουργίας»

Ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος –  ο οποίος υπενθυμίζεται είχε μεταβεί στο νησί για αυτοψία στα μέσα Νοεμβρίου -δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το ΥΠΕΝ, εδώ και 3 μήνες βρίσκεται συστηματικά σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τον δήμο Ύδρας καθώς και με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο του Νομού Αττικής, με αποτέλεσμα το κοινό μας σχέδιο να λαμβάνει σάρκα και οστά. Χθες, τόσο εγώ όσο και δήμαρχος Ύδρας, τοποθετηθήκαμε στην συνεδρίαση του ΚΑΣ και υπεραμυνθήκαμε του σχεδίου της οριστικής και ενδεδειγμένης επίλυσης στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στη Ύδρα. Πλέον είναι ορατό ότι έως το 2021 θα έχει αποκατασταθεί πλήρως ο ΧΑΔΑ και η Ύδρα θα διαχειρίζεται με οριστικό και σύγχρονο τρόπο, εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τα απορρίμματά της. Ταυτόχρονα, η χώρα μας δεν θα επιβαρύνεται με ένα ακόμη πρόστιμο για παράνομες χωματερές».

Στην εξέλιξη της απόφασης του ΚΑΣ, ο δήμαρχος της Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης επισήμανε:

«Επιτέλους, μετά από 50 χρόνια που ταλανίζεται το νησί από τη λειτουργία ανεξέλεγκτης χωματερής, η Ύδρα βλέπει με αισιοδοξία την επίλυση του προβλήματος στη διαχείριση των απορριμμάτων της».

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος