Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020
 

Ιρλανδία: Ιστορική νίκη του Σιν Φέιν στις βουλευτικές εκλογές

Αναρτήθηκε: 10.02.2020

Πρώτη πολιτική της Ιρλανδίας αναδεικνύεται το Σιν Φέιν μετά τον πρώτο γύρο καταμέτρησης των ψήφων. Πρώτη προτεραιότητα, όπως δήλωσε η πρόεδρος  Μέρι Λου Μακ Ντόναλντ,  θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης με την συνεργασία συγγενών αριστερών κομμάτων, αλλά προτίθεται να συνομιλήσει με τα δύο κεντροδεξιά κόμματα Φιάνα Φέιλ (Fianna Fail) και Φίνε Γκάελ, που εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και έναν αιώνα.

Εξαιτίας του περίπλοκου ιρλανδικού εκλογικού συστήματος, η ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων δεν θα είναι γνωστή παρά μετά την συνολική καταμέτρηση των ψήφων, που μπορεί να χρειασθεί αρκετές ημέρες.

Η  Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, αφού κήρυξε το τέλος του δικομματισμού, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή της στο RTE: «Η πρώτη μου δουλειά…είναι να διαπιστώσω μαζί με άλλα κόμματα αν υπάρχουν ή όχι τα νούμερα, εάν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης χωρίς το Φιάνα Φέιλ και το Φίνε Γκάελ». Για να προσθέσει ότι «φυσικά» θα μιλήσει με όλους, άρα και με τα δύο κεντροδεξιά κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της καταμέτρησης, το Σιν Φέιν εξασφαλίζει το 24,5% των ψήφων και επικρατεί των Φιάνα Φέιλ (22,2%) και Φίνε Γκάελ του απερχόμενου πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ (20,9%).

Μένει να φανεί πώς η εκλογική αριθμητική θα κατανείμει τις 160  έδρες των κομμάτων στην ιρλανδική κάτω βουλή.

Το Σιν Φέιν, κόμμα της ιρλανδικής αριστεράς που αγωνίζεται για την επανένωση του νησιού, δεν έχει παρουσιάσει παρά 42 υποψήφιους στις εκλογές , σχεδόν δύο φορές λιγότερους από τα δύο κεντροδεξιά κόμματα τα οποία αναμένεται να καταλάβουν περισσότερες έδρες .

Είναι πιθανόν ότι τελικά η κατανομή των εδρών θα αποκλείσει το Σιν Φέιν από την εξουσία, αλλά θα καταστήσει αδύνατο και τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης συνεργασίας παραπέμποντας το αδιέξοδο σε νέες εκλογές.

Φιάνα Φέιλ και Φίνε Γκάελ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Σιν Φέιν, κάποτε πολιτικός βραχίονας του IRA.

Ο Λίο Βαράντκαρ επανέλαβε την κατηγορηματική αυτή θέση μετά τις εκλογές, ενώ το Φιάνα Φέιλ του Μάικλ Μάρτιν φάνηκε ότι αμβλύνει την δική του άρνηση. Τονίζοντας ότι υπάρχει μία πολιτική «ασυμβατότητα» επί ορισμένων θεμάτων με το Σιν Φέιν, ο Μάικλ Μάρτιν αρνήθηκε να επαναλάβει ενώπιον των δημοσιογράφων ότι παραμένει αντίθετος με οποιαδήποτε συνεργασία μαζί του.

Τόσο ο σημερινός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, όσο και ο Μάικλ Μάρτιν δεν εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο της καταμέτρησης, αντίθετα με την Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ.

Η ηγέτης του Σιν Φέιν δήλωσε ότι οι Ιρλανδοί ψήφισαν «υπέρ της αλλαγής».

«Το καταπληκτικό είναι ότι φαίνεται πως το πολιτικό κατεστημένο, και εννοώ το Φιάνα Φέιλ και το Φίνε Γκάελ, βρίσκεται σε κατάσταση άρνησης», είπε.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες έως και μήνες.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης χρειάσθηκε δύο μήνες μετά τις εκλογές του 2016.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος