Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020
 

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας μετά τη στήριξή του από τους ακροδεξιούς

Αναρτήθηκε: 06.02.2020

Την παραίτησή του υπέβαλε πριν από λίγο ο νεοεκλεγείς φιλελεύθερος (FDP) πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ, μετά τον σάλο που προκάλεσε η εκλογή του με την στήριξη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), αλλά και το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD).

Η παραίτηση είναι «αναπόφευκτη», δήλωσε ο κ. Κέμεριχ και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει την διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου και την προσφυγή στις κάλπες.

Την διέξοδο των νέων εκλογών έχουν υποδείξει τόσο η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ όσο και η αρχηγός του CDU ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Σέντερ, η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ – Μπόργιανς, αλλά και ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντερ.

Η πολιτική κρίση που ακολούθησε μετά την εκλογή του Κέμεριχ ως πρωθυπουργού με δεκανίκι το ακροδεξιό κόμμα, το οποίο παρακολουθείται από τις ομοσπονδιακές μυστικές υπηρεσίες, άγγιξε και την κεντρική κυβέρνηση, καθώς απειλήθηκε και το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού των SPD και SDU.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο  αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς είχε προειδοποιήσει  ότι οι εξελίξεις στη Θουριγγία θα έχουν συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η Άνγκελα Μέρκελ – της οποίας οι τοπικοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Κέμεριχ κόντρα στη βούληση της εθνικής ηγεσίας του κόμματος – καταδίκασε σήμερα την εκλογή του ως «ασυγχώρητη» και δήλωσε ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορεί να σταθεί.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος