Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020
 

Ολιγοήμερη προθεσμία δίνει στην κυβέρνηση το Βόρεια Αιγαίο για το προσφυγικό ζήτημα

Αναρτήθηκε: 23.01.2020

«Απτά παραδείγματα και απτές εξαγγελίες» αναμένουν από την κυβέρνηση οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τους δημάρχους των νησιών, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, για το προσφυγικό ζήτημα, στον απόηχο των κινητοποιήσεων της Τετάρτης, σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο.

Ο κ. Μουτζούρης έδωσε στην κυβέρνηση μερικές μέρες προθεσμία την κυβέρνηση προκειμένου να λάβει μέτρα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μας κι γι΄ αυτό θα περιμένουμε τρεις, τέσσερις, πέντε ημέρες, πριν αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης εξερχόμενος από τη συνάντηση είπε ότι υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες με τους εκπροσώπους της Αυδοδιοίκησης. Δήλωσε πως προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, οι επιστροφές προς την Τουρκία, η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Ν. Μηταράκης: «Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών»

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι “χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών, τα οποία θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες”.

Εξήγησε, επίσης, ότι θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ώστε να γίνεται πλήρης καταγραφή της κατάστασης.

«Υπάρχουν σημεία στα οποία εντοπίζονται κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και για τον τρόπο λειτουργίας τους», υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την ενίσχυση των επιστροφών θα συμβάλει στο να διεξαχθεί πιο ομαλά η συζήτηση.

 «Στόχος μας είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνουμε να βοηθάει στον περιορισμό των ροών και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Β. Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου».

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος