Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020
 

Δήμος Καρδίτσας: Ξεκινά η κατασκευή του νέου Δημαρχείου

Αναρτήθηκε: 13.01.2020

Υπέγραψαν τη σχετική σύμβαση ο Δήμαρχος κ. Β. Τσιάκος και ο ανάδοχος του έργου

Την κατασκευή ενός μεγάλου και απαραίτητου έργου για το Δήμο Καρδίτσας υπέγραψε το πρωί της Δευτέρας στο δημαρχείο ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος και οι εκπρόσωποι της αναδόχου Τεχνικής Εταιρίας ΤΟΜΗ ΑΒ. Ε. ΤΕ. Πρόκειται για την ανακατασκευή και την διαμόρφωση του κτιρίου του πρώην 1ου Λυκείου σε νέο Δημαρχείο Καρδίτσας. Η κατασκευή του έργου θα αρχίσει άμεσα (υπολογίζεται εντός των επομένων 10 με 15 ημερών) και με την ολοκλήρωση του θα αλλάξει ριζικά την όψη της περιοχής. Συγχρόνως με την ολοκλήρωση του θα αποτελέσει το κτίριο που θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου.

Υπογράφοντας τη σύμβαση ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος δήλωσε: “Υπογράφουμε σήμερα την κατασκευή ενός σημαντικού έργου υποδομής για το Δήμο Καρδίτσας. Η διαμόρφωση του κτιρίου του πρώην 1ου Λυκείου σε νέο δημαρχείο αποτελεί πραγματική διέξοδο στο μεγάλο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καρδίτσας. Είμαι χαρούμενος που σήμερα υπογράφουμε αυτό το μεγάλο έργο. Θεωρώ ότι με την ολοκλήρωση του, θα αποκτήσουμε ένα νέο σύγχρονο Δημαρχείο στο οποίο οι υπάλληλοι και οι αιρετοί θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και φυσικά οι ίδιοι οι δημότες μας θα απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες. Συγχρόνως θα αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά η ευρύτερη περιοχή του Παυσίλυπου. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών που σχεδίασαν και προώθησαν το έργο για να φτάσουμε σήμερα στην  υπογραφή της συμφωνίας, όπως θέλω να ευχαριστήσω και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ωρίμασαν το έργο. Συγχαίρω την Τεχνική Εταιρία για την ανάληψη του έργου και της εύχομαι “καλές δουλειές” ελπίζοντας ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, όπως προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση, θα είμαστε έτοιμοι να παραλάβουμε το κτίριο του νέου Δημαρχείου και σταδιακά να εγκατασταθούμε εκεί” τόνισε ο Δήμαρχος.

Στοιχεία για το έργο

Το κτίριο του πρώην πρώτου Λυκείου βρίσκεται στο κέντρο του αστικού ιστού της πόλης της Καρδίτσας, σε γωνιακό οικόπεδο στην συμβολή των οδών Λεωφόρου Δημοκρατίας και Μυρμιδόνων στην περιοχή του άλσους Παυσίλυπου.

Τεχνική περιγραφή

Η μελέτη αφορά αλλαγή χρήσης του κτιρίου από Εκπαιδευτήριο σε Δημαρχείο και περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες, εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες. Οι τροποποιήσεις που προτείνονται είναι παρεμβάσεις στο εσωτερικό των κτιρίων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις στέγασης υπηρεσιών του Δήμου. Θα γίνουν καθαιρέσεις όλων των τοίχων του υφιστάμενου κτιρίου WC, ο φέροντας οργανισμός του οποίου είναι από σκυρόδεμα και μετατροπή του σε αρχείο του Δήμου.

Επίσης στο κτίριο που σήμερα είναι αμφιθέατρο θα γίνουν κατάλληλες διαρρυθμίσεις, ώστε να αποτελεί μελλοντικά την Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και η οποία θα είναι σε επικοινωνία με το ισόγειο του κτιρίου, με άνοιγμα δύο θυρών.  Το κτίριο 3 θα διαμορφωθεί με την κατασκευή εσωτερικών διαχωριστικών πετασμάτων, στο ισόγειο σε γραφείο Δημάρχου, γραφείο Υποστήριξης Δημοτικού Συμβουλίου και σε WC προσωπικού. Στον όροφο το κτίριο 3 θα διαμορφωθεί σε γραφεία υπηρεσιών και σε WC προσωπικού. Επίσης θα γίνουν καθαιρέσεις σημειακές για την κατασκευή θυρών και επικοινωνία του με το κτίριο 7.  Το κτίριο 7 στο Ισόγειο θα διαμορφωθεί με την κατασκευή εσωτερικών διαχωριστικών πετασμάτων σε γραφεία Αντιδημάρχων δυτικά της κεντρικής εισόδου και σε γραφεία υπηρεσιών ανατολικά αυτής, ενώ στον όροφο θα διαμορφωθούν γραφεία υπηρεσιών του Δήμου.  Όλα τα ανοίγματα που θα γίνουν θα είναι σημειακά.  Το κτίριο 4 θα αποτελεί το Ηλεκτροστάσιο και θα επικοινωνεί με το κτίριο 7.  Το κτίριο 6 θα διαμορφωθεί σε κυλικείο και θα επικοινωνεί με το κτίριο 7.

Οι εξωτερικές επεμβάσεις που προτείνονται προκύπτουν από τις νέες λειτουργικές ανάγκες και προδιαγραφές και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Οι εργασίες αυτές δεν επηρεάζουν την αρχιτεκτονική μορφή του κτιρίου. Είναι ήπιας μορφής παρεμβάσεις, διατηρώντας τα αρχικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά των ανοιγμάτων και των όγκων και έχουν ως κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου και την μείωση της ενεργειακής δαπάνης του. Οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που προβλέπονται είναι : – Τοποθέτηση Μόνωσης στο εξωτερικού κέλυφος του κτιρίου πάχους 10cm – τοιχοδομές, δάπεδο ισογείου, δώματα. – Αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων με θερμομονωτικά κουφώματα που θα έχουν σκελετό από PVC πολλαπλών θαλάμων, με ενεργειακούς υαλοπίνακες με αυξημένους συντελεστές ηχομόνωσης, αντιδιαρρηκτικής προστασίας, στεγανότητας και ανεμοδιαπερατότητας. – Τοποθετούνται πετάσματα από περσίδες ατρακτοειδούς διατομής για την εξωτερική ηλιοπροστασία του κτιρίου στη νότια όψη του. Η τοποθέτηση στοιχείων σκιασμού στην νότια όψη είναι ένα παθητικό σύστημα σκασμού εξοικονόμησης ενέργειας, σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

-Κλιματισμός:  Οι εργασίες που είναι αναπόσπαστες από τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης είναι:

-Κατασκευή νέου δαπέδου ισογείου -Εξωτερικά επιχρίσματα -Εξωτερικός χρωματισμός του κτηρίου -Κατασκευή ψευδοροφής -Ηλεκτρολογικές εργασίες

Οι υπόλοιπες εργασίες που προβλέπονται είναι: Ανακαίνιση χώρων υγιεινής, αντικατάσταση εσωτερικών κουφωμάτων, εσωτερικοί χρωματισμοί, κατασκευή κλιμάκων πυρασφαλείας, εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης, εγκατάσταση ανελκυστήρα, βελτιώσεις στο σύστημα ύδρευσης – αποχέτευσης. Να σημειωθεί ότι στην όλη ανάπλαση δεν περιλαμβάνεται ο μπροστινός προαύλειος χώρος του κτιρίου αλλά μόνο ο χώρος που υπάρχει στην πίσω πλευρά. Για τον προαυλειο χώρο που βρίσκεται έμπροσθεν του κτιρίου οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έχουν καταθέσει μελέτη διαμόρφωσης ύψους 500.000 ευρώ και αναμένουν την ενταξη του έργου στο ΣΒΑ.

Προσβασιμότητα και Λειτουργικότητα

Για την πρόσβαση από την Βόρεια πλευρά του κτιρίου επιλέχθηκε να διαμορφωθεί μία είσοδος, στην θέση του υφιστάμενου ανοίγματος (παράθυρο), μεταξύ του αποθηκευτικού χώρου 1 και της Αποθήκης – Κυλικείο και η οποία οδηγεί στον υφιστάμενο διάδρομο του ισογείου. Προβλέπεται ράμπα για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, η οποία διαμορφώνεται σε δύο τμήματα με κλίση 6.00%. Το κτίριο είναι προσβάσιμο από άτομα με ειδικές ανάγκες σύμφωνα με τις προδιαγραφές του «Σχεδιάζοντας για όλους». Προβλέπονται ράμπες σε όλες τις εισόδους και σε όλες τις ανισοσταθμίες,  με διαφορά στάθμης εσωτερικών – εξωτερικών χώρων μικρότερη των 8 εκατοστών. Για την πρόσβαση στον όροφο υπάρχει υφιστάμενη φαρδιά σκάλα με πλατύσκαλο και θα γίνει προσθήκη ανελκυστήρα, ώστε να πληρούνται όλες οι διατάξεις προσβασιμότητας για ΑμεΑ. Ο εξωτερικός ανελκυστήρας, που θα κατασκευαστεί στην πίσω όψη του κτιρίου θα επενδυθεί με μεταλλικό πάνελ στο ίδιο γκρι χρώμα με τα υπόλοιπα μεταλλικά στοιχεία. Η τελική στάθμη της εγκατάστασης του ανελκυστήρα σύμφωνα και με την Η/Μ μελέτη διαμορφώνεται σε 3,50μ πάνω από το ύψος της στάθμης του ορόφου.

Χώροι Στάθμευσης

Έχει γίνει ορθή σχεδίαση συνολικά του χώρου στάθμευσης με χωροθέτηση 26 θέσεων στάθμευσης στην βόρεια πλευρά του οικοπέδου και δυνατότητα πρόσβασης των οχημάτων από την είσοδο στην οδό Δαμασκηνού. Όσον αφορά τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, χωροθετούνται δύο θέσεις, διαστάσεων 3,30m x 5,00m, με την χαρακτηριστική σήμανση.

Περίφραξη

Όσον αφορά την τελική διαμόρφωση της περίφραξη : αφαιρούνται όλα τα κιγκλιδώματα από την υφιστάμενη πέτρινη περιτοίχιση, καθώς και τμήματα αυτής, ώστε να υπάρχει μια αισθητική ενοποίηση του Δημαρχείου με την ευρύτερη περιοχή.

Χρωματισμοί

Στη νότια όψη του κτιρίου, που είναι και η κύρια όψη του, έγινε μια διαφοροποίηση του χρωματισμού, επιλέγοντας πιο σκούρες τις εσοχές ενώ οι προεξοχές του κτιρίου καθώς και όλες οι άλλες πλευρές του θα έχουν υπόλευκη απόχρωση. Οι υφιστάμενοι στεγασμένοι χώροι θα διαφοροποιούνται από το συνολικό κτίριο. Τα μαρμάρινα σκαλιά της δυτικής και νότιας εισόδου θα είναι μάρμαρο Κοζάνης γκρι. Τέλος όλα τα εξωτερικά μεταλλικά στοιχεία (κουφώματα, κλιμακοστάσια, περσίδες) έχουν χρώμα γκρι.

Όψεις

Δημιουργία κλειστού χώρου κεντρικής εισόδου από την Οδό Μυρμιδόνων στη Δυτική πλευρά του κτιρίου, με την τοποθέτηση υαλοπετάσματος, χωρίς αδιαφανή στοιχεία, ώστε να παραμένει εμφανής ο υπάρχων κάνναβος υποστυλωμάτων του ημιυπαίθριου χώρου. Κατασκευή δύο εξωτερικών ευθύγραμμων κλιμάκων πυρασφαλείας. Επιλέχθηκε η ευθύγραμμη ως η απλούστερη κλίμακα, η οποία μάλιστα εφαπτόμενη στο κτίριο θα προκαλεί τη μικρότερη δυνατή «όχληση». Τα ανοίγματα στη βόρεια όψη του κτιρίου, τόσο στο ισόγειο όσο και στον όροφο, στο σημείο της διαμόρφωσης των wc θα μετασχηματισθούν σε φεγγίτες, ύψους 0,50μ. Επίσης στον χώρο του ηλεκτροστασίου στην βόρεια όψη το άνοιγμα διαστάσεων 1,60μ x 1,50μ, θα μετασχηματισθεί σε φεγγίτη διαστάσεων 1,60μ x 0,50μ.

Σύντομο ιστορικό κατασκευής του κτιρίου

Ο θεμέλιος λίθος για το πρωτοποριακό για την εποχή του διδακτήριο με 12 αίθουσες διδασκαλίας, ευρύχωρους διαδρόμους, γραφεία καθηγητών και γυμνασιάρχη, εργαστήρια φυσικής και χημείας και μεγάλο αμφιθέατρο, τέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1959 και τα έργα ολοκληρώθηκαν το 1962. Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1962 έγιναν τα εγκαίνια και ολοκληρώθηκε η μεταστέγαση του γυμνασίου Αρρένων (από το παλιό Εσπερινό που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ιεζεκιήλ και 18ης Αυγούστου) στο καινούργιο διδακτήριο.  Το κυρίως κτίριο αποτελείται από δύο υπέργειους ορόφους, ισόγειο και Α όροφο, χωρίς υπόγειο. Οι μεταγενέστερες προσθήκες κατ’ επέκταση, όπως αμφιθέατρο, ημιυπαίθριος χώρος δυτικής εισόδου, WC, αποθήκες και λεβητοστάσιο είναι ανεξάρτητες από τον φέροντα οργανισμό του αρχικού κυρίως κτιρίου. Ο φέροντας οργανισμός των κτιρίων είναι από τοιχοποιία και οπλισμένο σκυρόδεμα. Αναλυτικότερα το αρχικό κτίριο κτίστηκε μετά τους ισχυρούς και καταστροφικούς για την περιοχή μας σεισμούς του 1954 και υιοθετήθηκε για την κατασκευή του το προτεινόμενο σύστημα δόμησης από τον καθηγητή του ΕΜΠ, Περικλή Παρασκευόπουλο. Το σύστημα αυτό συνίσταται σε κατασκευή φέρουσας τοιχοποιίας από διπλό τοίχο με ενδιάμεσο χυτό σκυρόδεμα, οπλισμένο ελαφρά. Αποτέλεσε τον κύριο δομικό τύπο κτιρίων που κατασκευάστηκαν μετά τους σεισμούς του ’54 στην περιοχή, ονομάστηκε «Σύστημα Παρασκευόπουλου» και θεωρήθηκε ένα σύστημα δόμησης εξαιρετικά ασφαλές από σεισμική άποψη, που αποτέλεσε επίσης μια τεχνική δόμησης που δεν απαιτούσε εξειδικευμένους εργάτες, με αποτέλεσμα την ταχύτατη ανοικοδόμηση των πληγέντων από το σεισμό περιοχών. Η κατασκευή του κτιρίου έγινε από το 724 Τάγμα Μηχανικού. Οι προσθήκες του κτιρίου έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και αποπερατώθηκαν στα μέσα της επόμενης δεκαετίας με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα. Είναι κτισμένο σε οικόπεδο επιφανείας 7.805,33τ.μ. και ο Δήμος Καρδίτσας είναι κύριος του εν λόγω ακινήτου. Τον Ιούνιο του 2014, εκπονήθηκε αρχιτεκτονική μελέτη για την αναβάθμιση του Α Λυκείου Καρδίτσας σε Δημαρχείο.  Το έργο ήταν προϋπολογισμού 1,984 εκ. Ευρώ μαζί με το ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους μέσω του Π.Δ.Ε. στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία 2014-2020».

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος