Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020
 

Κρήτη: Ηλεκτρονική εφαρμογή για εύρεση καταλληλότητας μιας περιοχής στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Αναρτήθηκε: 03.12.2019

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανακοίνωσε ότι έθεσε σε λειτουργία και μέσω διαδραστικού χάρτη ηλεκτρονική εφαρμογή από την οποία οι αγρότες/ισες της Κρήτης μπορούν και από το κινητό τους τηλέφωνο να έχουν την πληροφορία ποιο αρωματικό ή φαρμακευτικό φυτό μπορεί να ευδοκιμήσει.

Έως τώρα, η αξιοποίηση και εμπορία των αρωματικών φυτών βασιζόταν σε συλλογές από τη φύση με συνέπεια τον περιορισμό τους και σε μερικά είδη η τάση για εξαφάνιση.

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει δειλά η καλλιέργεια τους και η εφαρμογή που δημιούργησε ο Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κάθε αγρότης/ισα μπορεί από τις γεωγραφικές συντεταγμένες του χωραφιού του ή του αγροκτήματος του με το GPS που έχει στο κινητό του, να εισάγει το στίγμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να διαλέξει το φαρμακευτικό φυτό της αρεσκείας του και να δει την καταλληλοτητα της θέσης του χωραφιού του για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου είδους.

Η καταλληλότητα δίδεται διαβαθμισμένη από το 0 έως το 1 και όσο πιο κοντά στο 1 είναι η τιμή που θα δώσει το σύστημα, τόσο πιο κατάλληλη είναι η θέση του χωραφιού για το συγκεκριμένο είδος φυτού.

Η εφαρμογή δεν δίδει την καταλληλότητα της ποιότητας του εδάφους του χωραφιού ή της άρδευσης, ή άλλων παραμέτρων που εξαρτώνται από χειρισμούς των παραγωγών (π.χ. αν υπάρχουν μπάζα στο χωράφι, αν υπάρχει υπερβολική λίπανση, κ.λπ.).

Οι αγρότες/ισες μπορούν να βρουν την εφαρμογή και μέσω του κινητού τους τηλεφώνου στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://regionofcrete.shinyapps.io/agriSuitApp/

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος