Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020
 

Στους Δελφούς το 2ο Διεθνές Συμπόσιο του Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία

Αναρτήθηκε: 29.11.2019

Το «2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία», («2nd International Yale Symposium on Olive Oil and Health»), θα διεξαχθεί από την Κυριακή 1έως την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με βασικούς υποστηρικτές το Δήμο Δελφών και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το «2ο Διεθνές Συμπόσιο», ως μέρος μίας συνεχιζόμενης πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Ελιάς του Yale, διερευνά το μέλλον της ελιάς, τα προϊόντα και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη και πλανητική υγεία.

Αναμένεται να δώσουν το παρών καταξιωμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, σε μία αμιγώς επιστημονική δράση, οι εργασίες της οποίας θα είναι μόνο στην αγγλική γλώσσα.

 Η πρώτη ενότητα του συμποσίου θα είναι αφιερωμένη στη σχέση της ελιάς με τη διατροφή. Θα εξετάσει τις τροφές που βασίζονται στην ελιά, μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, όπως του κλινικού ιατρού, του αγρότη και του μάγειρα.

Η δεύτερη ενότητα θα εξετάσει τα παράγωγα της ελιάς και του ελαιολάδου, επιχειρώντας να παρουσιάσει πού έχει φθάσει σήμερα η έρευνα, αλλά και την τάση να διευρυνθούν τα «σύνορα» αυτά.

Η τρίτη ενότητα αφορά την υγεία του πλανήτη, θέτοντας στο επίκεντρο τα δύσκολα θέματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας και της επεξεργασίας, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν τη βιομηχανία που ασχολείται με τα προϊόντα και τα παράγωγα ελαιολάδου, με κύκλο εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Το στοίχημα είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και αποβλήτων δύσκολων στη διαχείρισή τους.

Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει την παρουσίαση σημάτων ελαιολάδου και των πρακτικών προώθησής τους από διάφορες περιοχές του κόσμου.

Η πέμπτη ενότητα στρέφει το ενδιαφέρον της στον τρόπο παραγωγής της ελιάς, με έμφαση σε μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ θα παρουσιαστούν αγαπημένοι στο κοινό τρόποι κατανάλωσης μέχρι δημογραφικά στοιχεία των καταναλωτών της ελιάς και των προϊόντων της.

Στόχος του Δήμου Δελφών είναι να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο ανάδειξης της περιοχής μέσω των προϊόντων της, και των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων, εκμεταλλευόμενος το σύνολο των εργαλείων που είναι διαθέσιμα.

 Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Δελφών  Παναγιώτης Ταγκαλής σημείωσε: «Η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό ζητούμενο της νέας Δημοτική Αρχής, και θα επιτευχθεί μέσω στοχευμένων δράσεων που θα βάλουν τη Φωκίδα ακόμα πιο δυνατά στον χάρτη των περιοχών που συνδυάζουν αρμονικά τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό». Και κατέληξε: «Πεποίθησή μας είναι πως τίποτα πλέον δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη του, καθώς ο ανταγωνισμός σε σημαντικούς κλάδους που ο Δήμος Δελφών οφείλει να στραφεί είναι τεράστιος. Αυτό σημαίνει πως κάθε απόφασή μας θα πρέπει να εδράζεται σε έναν σοβαρό και ευρύτερο σχεδιασμό, με προκαθορισμένους στόχους, αλλά και μετρήσιμα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου».

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος