Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020
 

Ιταλία: Ο ακροδεξιός δήμαρχος της Μπιέλας αρνήθηκε να τιμήσει την επιζήσασα του Ολοκαυτώματος γερουσιάστρια Λιλιάνα Σέγκρε

Αναρτήθηκε: 20.11.2019

Λίγες ημέρες αφότου η, υπό τον έλεγχο της ακροδεξιάς Λέγκας, δημαρχία της πόλης Μπιέλα αρνήθηκε την ιδιότητα του επίτιμου δημότη στη γερουσιάστρια και επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Λιλιάνα Σέγκρε, προκαλώντας πανεθνική κατακραυγή, οι δημοτικές Αρχές ανακοίνωσαν πως ανακηρύσσουν επίτιμο δημότη τον κωμικό ηθοποιό Έτσιο Γκρέτζο, πυροδοτώντας νέο κύμα αντιδράσεων.

Ιδιαίτερα καυστική ήταν η ανακοίνωση του τοπικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πάολο Φούρια, ο οποίος επεσήμανε πως «η Μπιέλα, η πόλη που έχει γραφεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία της Αντίστασης δεν αξίζει τέτοιας παρακμής».

Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται η απαράδεκτη απόφαση της δημοτικής Αρχής να αρνηθεί να δώσει τον τίτλο του επίτιμου δημότη στη Σέγκρε, «η οποία θα μπορούσε να συναντήσει τους νέους και τους μαθητές μας, για να τους αφηγηθεί την Ιστορία που κάποιοι θα ήθελαν να λησμονηθεί».

 Ωστόσο, στην πολεμική τούτη τέλος έδωσε ο ίδιος ο κωμικός Έτσιο Γκρέτζο με ανακοίνωσή του: «ο σεβασμός μου προς την γερουσιάστρια Λιλιάνα Σέγκρε και για όλα όσα αντιπροσωπεύει, για την ιστορία, τις μνήμες, και την αξία της μνήμης, με ωθούν να κάνω ένα βήμα πίσω και να μην αποδεχθώ την τιμή που μου περιποίησε ο δήμος της Μπιέλα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η απόφασή του δεν είναι εναντίον κάποιου, αλλά «υπέρ κάποιου, υπέρ της συνέπειας και του σεβασμού προς τις ίδιες μου τις αξίες, την ιστορία της οικογένειάς μου και για τον πατέρα μου που πέρασε πολλά χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης».

Η άρνηση του Γκρέτζο δεν άρεσε στον Λεγκίστα δήμαρχο της Μπιέλα Κλάουντιο Κοράντο, ο οποίος με τη συναίνεση της κεντροδεξιάς στο δημοτικό συμβούλιο, ήθελε να στέψει επίτιμο δημότη τον ηθοποιό στις 23 Νοεμβρίου, «για την προσήλωσή του στην υπηρεσία της κοινωνίας και τον στενό δεσμό του με τη γενέτειρά του Κοσάτο και την πρωτεύουσα Μπιέλα εν γένει». Ο Κοράντο, μίλησε «για χαμένη ευκαιρία της Μπιέλα», ιδίως σε συνδυασμό με τη δράση του ‘Ιδρύματος Έτσιο Γκρέτζο για τα πρόωρα νεογνά’ «να διαδώσει το όνομά της σε όλη την Ιταλία» και κατήγγειλε την «εργαλειοποίηση, που χαλκεύτηκε σκόπιμα εναντίον του, και η οποία δεν θα ωφελήσει ποσώς τη Μπιέλα».

   Πηγή:ΑΠΕ –ΜΠΕ La Repubblica, Corriere della Sera, huffingtonpost.it Il Messaggero

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος