Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020
 

Μείωση των δημοτικών τελών για την πόλη των Ιωαννίνων

Αναρτήθηκε: 19.11.2019

Η μείωση των δημοτικών τελών, στην πόλη των Ιωαννίνων, κατά 5,5%, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, και πρόκειται να συζητηθεί στην αυριανή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για μια γενναία απόφαση που λαμβάνεται μετά από αρκετά χρόνια και αφορά σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του Δήμος Ιωαννιτών, ενώ ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ερωτώμενος σχετικά δήλωσε ότι «Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια προχωρούμε σε μείωση των ανταποδοτικών τελών για την πόλη των Ιωαννίνων. Ξέρουμε ότι δεν είναι μεγάλη αλλά αποτυπώνει την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια, σε εξορθολογισμό των τελών και να αποκαταστήσουμε την ισοπολιτεία στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες».

Επίσης σύμφωνα με την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής,  μειωμένα κατά 10% θα είναι τα δημοτικά τέλη για την Τοπική Κοινότητα Κατσικά και κατά 18% για τις υπόλοιπες κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας.

Τα τέλη στη Δημοτική Ενότητα Ανατολής παραμένουν ως έχουν, όπως και στις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Περάματος, όπου μόνο για το Πέραμα αυξάνονται από 0,70 σε 0,75 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου αυξάνονται από 0,54 ευρώ σε 0,65 το τετραγωνικό.

Επιπλέον ελαφρύνσεις θα επιφέρει η ένταξη στον πρώτο γενικό συντελεστή για τις οικίες και των παρακολουθημάτων οικιών, όπως βοηθητικών χώρων, αποθηκών, θέσεων στάθμευσης, καθώς και των κοινόχρηστων χώρων ακινήτων που εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο οικίες.

Διατηρείται και στη νέα χρονιά το κοινωνικό τιμολόγιο για όλες τις κατηγορίες όπως ίσχυε μέχρι τώρα και επιπλέον υπάρχει πλήρη απαλλαγή τελών για τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία άνω των 80%.

Για πρώτη φορά καταρτίζεται ειδική κατηγορία με μειωμένο συντελεστή για τα κοινωφελή ιδρύματα, όπως είναι τα νοσοκομεία, το Πανεπιστήμιο, τα σχολεία, οι ΤΟΜΥ, τα αγροτικά ιατρεία και οι κοινωνικές δομές. Ο γενικός συντελεστής καθορίζεται στο 1,40 ευρώ το τετραγωνικό. Σημειώνεται ότι τα ακίνητα αυτά, μέχρι σήμερα κατέβαλαν τέλη με το επαγγελματικό τιμολόγιο.

Καθορίζεται ενιαίος συντελεστής 0,2 ευρώ ανά τετραγωνικό για όλες τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες ενώ η χρεωστική επιφάνεια υπολογίζεται σε ποσοστό 50% .

Έτσι επέρχονται μειώσεις στα τέλη από 97% έως και 33%, γεγονός που αποτυπώνει τη βούληση της Δημοτικής Αρχής για στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Επιπλέον, στα τέλη για τις επιχειρήσεις γίνεται προσπάθεια εξορθολογισμού και μείωσης των διαφορών και ανισοτήτων σε όλη την έκταση του Δήμου.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας η εισήγηση για τα δημοτικά τέλη της νέας χρονιάς εκφράζει την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των δημοτικών τελών και σε ισοκατανομή τους μεταξύ όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.

«Δεν πρόκειται για μία εισήγηση μειώσεων που γίνεται ευκαιριακά ή επικοινωνιακά αλλά θα έχει βάθος ορίζοντα και συνέχεια. Δείχνει την απόφασή μας να είμαστε του χρόνου σε θέση για μεγαλύτερες και σημαντικότερες μειώσεις», υπογράμμισε στην εισήγησή του ο κ. Βάββας.

Ο Θωμάς Γιωτίτσας εκ μέρους της «Ενότητας Πολιτών» είπε ότι η παράταξή του θα καταθέσει εναλλακτική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ ανέφερε ότι η μείωση στην Τοπική Κοινότητα Ιωαννίνων είναι μικρή και δεν θα έχει αντίκρισμα στα νοικοκυριά.

Ο Βασίλης Κοσμάς από την παράταξη «Ιωάννινα 2023» είπε ότι η μείωση για την πόλη δεν είναι ουσιαστική.

Πρότεινε να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοποίηση της ανακύκλωσης σε όλη την έκταση του Δήμου, ώστε να επέλθουν ουσιαστικές μειώσεις στα τέλη και έδωσε θετική ψήφο με την επιφύλαξη ότι θα  επανεξεταστούν τα τέλη για τις επιχειρήσεις στην Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον Αντιδήμαρχο κ. Φώτη Βάββα.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος