Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020
 

Ισπανία: Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας Κιμ Τόρα εκδικάζεται σήμερα για ανυπακοή

Αναρτήθηκε: 18.11.2019

Με την κατηγορία της ανυπακοής, εκδικάζεται σήμερα ο πρόεδρος της ισπανικής αυτόνομης περιφέρειας της Καταλονίας Κίμ Τόρα, διότι αγνόησε τις διαταγές της Δικαιοσύνης να καθαιρέσει τα σύμβολα της ανεξαρτησίας της επαρχίας από τα δημόσια κτίρια. Η δίκη γίνεται εν μέσω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων από την αυτονομιστική μερίδα της κοινωνίας.

 Ο Κιμ Τόρα, που είναι ο τρίτος εν ενεργεία αυτονομιστής  πρόεδρος που προσάγεται σε δίκη και  μάλιστα μόλις ένα μήνα μετά την καταδίκη 12 Καταλανών πολιτικών από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης.

Αντιμετωπίσει δε  ποινή ενός έτους και οκτώ μηνών αναστολής των καθηκόντων του και κάθε άλλου πολιτικού δικαιώματος και ποινή 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, από το Μπεσακανό της Τζιρόνα, θα προσέλθει στο δικαστήριο που ξεκινά σήμερα στις 10.00 ώρα Ελλάδος για να «καταγγείλει το ισπανικό κράτος για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του».

Στο έδρανο της πολιτικής αγωγής θα καθίσει το ακροδεξιό κόμμα Vox, που επιπλέον της πρότασης του εισαγγελέα για την ποινή, αξιώνει καταδίκη του Τόρα και για άλλες παραβιάσεις του ποινικού κώδικα, που επισύρουν μεγαλύτερες ποινές. Την αγωγή κατά του Τόρα είχε καταθέσει τον Μάρτιο το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos, όταν πριν τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου είχε απαιτήσει να κατέβουν από τα δημόσια κτήρια τα σύμβολα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Παρά την συμβολική παρουσία του προέδρου της Καταλονίας στο έδρανο του κατηγορουμένου, η δίκη κατά του Τόρα ενδέχεται να δημιουργήσει και πολιτικές επιπλοκές στο εσωτερικό της Καταλονίας, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για πρόωρες εκλογές, που κανονικά η διεξαγωγή τους προβλεπόταν το 2020.

Η υπεράσπιση του Τόρα υποστηρίζει πως μια υποθετική καταδίκη του δεν πρόκειται να έχει πρακτική επίπτωση στην υποψηφιότητά του στις εκλογές αυτές, καθώς ο πρόεδρος μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, συνεπώς δεν θα έχει πρακτική ισχύ μέχρι τη νέα εκδίκασή της–κάτι που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Ωστόσο, σε περίπτωση καταδίκης του, το τοπικό Κοινοβούλιο μπορεί να εκλέξει αντικαταστάτη του, πράγμα που πρόκειται να αναδειχθεί σε άλυτο γρίφο. Και τούτο γιατί ο αριθμός των 34 εδρών του κόμματος του Τόρα JuntsxCat και οι 32 βουλευτές του αντιπροέδρου Πέρε Αραγονές του κεντροαριστερού ERC δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία από τις 135 έδρες. Μόνη διέξοδος η ψήφος των 4 βουλευτών των αυτονομιστών αντικαπιταλιστών του CUP, που όμως έχουν δηλώσει πως προτιμούν την νέα προσφυγή στις κάλπες από το να στηρίξουν την κοινοβουλευτική εκλογή νέου προέδρου. Άποψη που συμμερίζονται και τα υπόλοιπα κόμματα στο κοινοβούλιο.

 Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος