Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020
 

Κάτοικοι και οι δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής ζητούν νομοθετική ρύθμιση ενάντια στην αμφισβήτηση των περιουσιών τους

Αναρτήθηκε: 14.11.2019

Να επιλυθεί με νομοθετική ρύθμιση το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο δήμο Σαρωνικού, λόγω αμφισβητήσεων από τη Κτηματική Υπηρεσία – κατά τη διαδικασία σύνταξης του Κτηματολογίου- 1700 ιδιοκτησιών στη Σαρωνίδα, σε εφαρμογή της  δικαστικής απόφασης 1151/ 1872. Αυτό αποφασίστηκε σε ενημερωτική συζήτηση που διοργάνωσε η δημοτική αρχή στην Σαρωνίδα και στην οποία συμμετείχε πλήθος πολιτών.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Εφετείου Αθηνών του 1872, αφορά την αντιδικία των μεταλλείων Λαυρίου με το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση σχεδόν όλες οι εκτάσεις της τότε κοινότητας Κερατέας ( σήμερα των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής) ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Εισηγητές ήταν οι δήμαρχοι Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ενώ παραβρέθηκαν οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι και των δύο δήμων, περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και ο βουλευτής Χρήστος Σπίρτζης, o οποίος δεσμεύθηκε να στηρίξει τις πρωτοβουλίες των δημάρχων.

Κοινή θέση όλων των συμμετεχόντων είναι ότι η μαζική προσέλευση των πολιτών αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο άσκησης πίεσης στην κεντρική διοίκησης προκειμένου το ζήτημα να επιλυθεί νομοθετικά και η επίλυσή του να αφορά όλες τις ενότητες των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Η πρώτη αυτή συζήτηση, κατά την οποία διατυπώθηκαν προτάσεις και από πολίτες, κατέληξε στις εξής δεσμεύσεις:

  • Να αναληφθεί πρωτοβουλία από τους δημάρχους προκειμένου οι βουλευτές όλων των κομμάτων της Ανατολικής Αττικής να επιλύσουν το πρόβλημα με νομοθετική πρωτοβουλία. Η τροπολογία έχει ήδη συνταχθεί από τους δήμους και αναγνώστηκε στην εκδήλωση.
  • Να συνταχθεί ένα υπόμνημα με τη συνεργασία των δημοτικών αρχών Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, ώστε να χρησιμεύσει ως βάση για όλους τους πολίτες κατά τη διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων.

Να σημειωθεί ότι με τροπολογία που από το 2017 ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο  έχει ανασταλεί η έκδοση, η βεβαίωση, η είσπραξη και η εκτέλεση Πρωτοκόλλων Διοικητικής Αποβολής, Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης και Επιβολής Ειδικής Αποζημίωσης που εκδόθηκαν από την ΕΤΑΔ – Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για τους κατοίκους των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, μέχρι την κύρωση των οριστικών εγγράφων του εθνικού κτηματολογίου των ανωτέρω δήμων.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος