Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020
 

Δεκτές έκανε ο Κ. Μπακογιάννης τις παραιτήσεις των Κ. Γκαγκάκη και Ι. Λυκούδη

Αναρτήθηκε: 13.11.2019

Αποδεκτή έκανε ο  δήμαρχος Αθηναίων την παραίτηση  της δημοτικής συμβούλου Κατερίνας Γκαγκάκη, από τη θέση της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της «Τεχνόπολις». Νωρίτερα η κ. Γκαγκάκη είχε θέσει στη διάθεση του δημάρχου Αθηναίων την παραίτησή της έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν η στάση και τα σχόλια που έκανε στην εκπομπή του Γ. Λιάγκα στον ΣΚΑΪ για την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτήτριας στο ΑΠΘ.

Μετά το περιστατικό, η ίδια με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα ζήτησε «μεγάλη συγγνώμη», αλλά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αρκετή.  Η παράταξη Ανοιχτή Πόλη του Νάσου Ηλιόπουλου από την περασμένη  Δευτέρα κάλεσε τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη να πάρει θέση μιλώντας για «φτηνό σεξιστικό σχολιασμό».

«Είναι προφανές ότι πρόσωπα με θεσμικό ρόλο οφείλουν να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα και να υπερασπίζονται τις αρχές της ισότητας και του σεβασμού κάθε προσωπικότητας. Οι ανεπαρκείς δικαιολογίες –γιατί συγνώμη δεν ήταν– που δόθηκαν μετά τη γενική κατακραυγή έκαναν τα πράγματα ακόμη χειρότερα», σχολίασε η Ανοιχτή Πόλη και ζήτησε από τον Κ.Μπακογιάννη «να εξηγήσει, γιατί μετά από αυτή την συμπεριφορά συνεχίζει να την εμπιστεύεται με μία θέση ευθύνης στον ευαίσθητο τομέα του πολιτισμού» καταλήγοντας: «Ο πολιτισμός που χρειάζεται η πόλη μας δεν έχει και ούτε μπορεί να έχει σχέση με τον σεξισμό».

Ακολούθησε χθες ο Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ» με προσωπική του ανάρτηση. “Είχαμε την ελπίδα πως είτε η κα Γκαγκάκη, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τεχνόπολης, είτε ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Μπακογιάννης, θα αντιλαμβάνονταν την ουσία αλλά και τον συμβολισμό που εμπεριέχει η επίσημη ενασχόληση με τον πολιτισμό της Αθήνας καθώς και τη σημασία του παραδείγματος στο χώρο του πολιτισμού και της πολιτικής, αναλαμβάνοντας με παρρησία και χωρίς τυμπανοκρουσίες τις ευθύνες τους. Τα πράγματα είναι απλά: Η κα Γκαγκάκη δεν μπορεί και δεν θα έπρεπε να παραμείνει στη θέση της, ως ένδειξη κατανόησης ότι συμπεριφορές όπως η δική της στην επίμαχη τηλεοπτική εκπομπή δεν έχουν θέση ούτε στον χώρο ευθύνης της, ούτε στην ελληνική κοινωνία” έγραψε ο Παύλος Γερουλάνος.

Επίσης  αποδεκτή έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης και την παραίτησης της  Δήμητρας – Ινέζ Αγγελή – Λυκούδη από τη θέση της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου για το Παιδί, μετά την δημοσιοποίηση βίντεο από την «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» και καταγγελία της «Ανοιχτής Πόλης» που  ακολούθησε για την συμμετοχή της κ.Λυκούδη το 2011 σε ρατσιστική συγκέντρωση όπου έλαβε τον λόγο μετά τον Ηλία Κασιδιάρη. Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» καλούσε τον κύριο Μπακογιάννη να δεσμευτεί από τώρα για την παραδειγματική απομάκρυνση της κυρίας Λυκούδη από τα καθήκοντά της.

«Η νέα Δημοτική Αρχή της Αθήνας συνεχίζει απρόσκοπτα. Καμία σκιά, καμία πολιτική εκμετάλλευση του έργου και της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει στην πόλη μας», καταλήγει η λιτή ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων για την αποδοχή των δύο παραιτήσεων από τον δήμαρχο Αθηναίων.

Σχολιάζοντας τις δύο παραιτήσεις ο Ν. Ηλιόπουλος αναφέρει:

Η καλή είδηση της ημέρας είναι αναμφίβολα οι δύο παραιτήσεις, της κυρίας Γκαγκάκη και της κυρίας Λυκούδη, από θέσεις ευθύνης στο δήμο Αθηναίων. Υπενθυμίζω ότι η πρώτη θεώρησε ξεκαρδιστική είδηση την ασέλγεια σε βάρος φοιτήτριας και η δεύτερη, το 2011, συμμετείχε μαζί με τον Ηλία Κασιδιάρη σε συγκέντρωση που εξελίχτηκε σε αντιμεταναστευτικό πογκρόμ. Η Ανοιχτή Πόλη εξαρχής είχε πει το αυτονόητο: ότι ο Δήμος Αθηναίων οφείλει έμπρακτα να καταδικάσει τον σεξισμό και τον ρατσισμό, καθώς και να ζητήσει την παραίτηση και των δύο. Εν τέλει το έπραξε. Αναδεικνύεται όμως και στις δύο περιπτώσεις ένα ουσιαστικό θέμα ευθύνης για τον κ. Μπακογιάννη. Πρώτον, ο δήμαρχος έμεινε σιωπηλός για μέρες μη σχολιάζοντας την σεξιστική συμπεριφορά της κ. Γκαγκάκη, επιπλέον είχε αποδεχτεί τη ρατσιστική εισήγηση της κ. Λυκούδη για την αναστολή λειτουργίας του σχολείου της Πακιστανικής κοινότητας. Η Ανοιχτή Πόλη θα θέσει εκ νέου το θέμα και ευελπιστούμε ότι σύντομα το Πακιστανικό Σχολείο θα λειτουργήσει απρόσκοπτα. Τέλος, ευελπιστούμε ότι οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι θα παραιτηθούν και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε περίπτωση όμως που αυτό δεν συμβεί, θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλη της παράταξης του κ. Μπακογιάννη. Ο αγώνας για μια πόλη χωρίς σεξισμό και ρατσισμό, για μια πόλη ανοιχτή σε όλες και όλους, συνεχίζεται.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος