Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020
 

Έφυγε από τη ζωή η Σαντάκο Ογκάτα, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Αναρτήθηκε: 29.10.2019

Η Σαντάκο Ογκάτα, πρώην Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (1991-2000), πέθανε σε ηλικία 92 ετών, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, χωρίς να διευκρινίσει την αιτία θανάτου της.

Η Ογκάτα, δισέγγονη του πρώην πρωθυπουργού Τσουγιόσι Ινουκάι, με διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της UNHCR. Η θητεία της, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, σημαδεύτηκε από τη γενοκτονία στη Ρουάντα και τον εμφύλιο στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία.

Αργότερα, η Ογκάτα υπήρξε πρόεδρος της Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας της Ιαπωνίας (2003-2012), αλλά και ειδική απεσταλμένη της ιαπωνικής κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, η Ογκάτα πέθανε την περασμένη Τρίτη. Το Ρόιτερς μεταδίδει ότι δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με κάποιο μέλος της οικογένειάς της για να μάθει περισσότερα.

Σε συνέντευξή της στο Ρόιτερς το 2015, η Ογκάτα είχε καλέσει την Ιαπωνία να αναλάβει πολύ πιο ηγετικό ρόλο διεθνώς για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.

Το Τόκιο, τόνισε, «πρέπει να καλωσορίζει πρόσφυγες (…). Όχι τους πάντες, αλλά εκείνους που έχουν ανάγκη, μεγάλη ανάγκη και θέλουν να έρθουν, ή θα ήθελαν να έρθουν. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να φέρουμε πρόσφυγες εδώ».

Η Ιαπωνία — όπου η πολιτιστική και εθνική ομοιογένεια αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για πολλούς — υποδέχθηκε μόλις 42 πρόσφυγες το 2018 αν και περίπου 10.000 υπέβαλαν αιτήσεις.

«Αν έρθουν εκατομμύρια πρόσφυγες, αυτή είναι τελείως άλλη ιστορία, αλλά ο ρυθμός των αφίξεων δεν είναι τόσο τεράστιος και το (να υποστηρίζεται) ότι η Ιαπωνία δεν έχει πόρους να αφιερώσει για αυτό είναι ανοησία», είχε επιμείνει η Ογκάτα σε εκείνη τη συνέντευξη.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος