Σάββατο, 4 Απριλίου 2020
 

“Ναι” στη συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας από την ΠΕΔ Κρήτης

Αναρτήθηκε: 11.10.2019

Yπέρ της φιλοξενίας προσφύγων στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιείται εδώ και δύο χρόνια στην Κρήτη, από την Ύπατη Αρμοστεία για του Πρόσφυγες και ενάντια σε κάθε σκέψη για δημιουργία στρατοπέδων , τάσσονται οι δήμαρχοι της Κρήτης.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τους ΠΕΔ Κρήτης, συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης  το θέμα φιλοξενίας προσφύγων στο νησί.

Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, το πρόγραμμα της φιλοξενίας προσφύγων εξελίσσεται μέχρι σήμερα με τρόπο υποδειγματικό και σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Μέχρι στιγμής, φιλοξενούνται περίπου 1000 πρόσφυγες, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ύπατης Αρμοτείας του ΟΗΕ, με τους περισσότερους εξ αυτών να βρίσκονται στον νομό Ηρακλείου. 

Αναφερόμενος ο κ. Λαμπρινός στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων, την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η Αναπτυξιακής Ηρακλείου τόνισε: «Οι προσφυγές ζουν ειρηνικά, έχουν τα σπίτια τους και δεν έχουν παρατηρηθεί αξιοσημείωτα περιστατικά παραβατικότητας. Θέλει προσοχή από εδώ και πέρα, για να διατηρηθούν οι αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέου κύματος εισόδου προσφύγων στην Κρήτη ο δήμαρχος Ηρακλείου κατέστησε σε όλους τους τόνους σαφές ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει το πρόγραμμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, το νησί δεν θα πρέπει να υπερβεί τις δυνατότητές του.

«Δεν έχουμε καμία ειδοποίηση και κρούση από το Υπουργείο. Με όρο τη διατήρηση της αξιοπρεπούς φιλοξενίας των προσφύγων, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπεράσουμε τις αντοχές μας. Ούτε η οικονομία καταστράφηκε, ούτε ο τουρισμός, ούτε η κοινωνία. Τα παιδιά των προσφύγων πάνε κανονικά στο σχολείο και μια πολυπολιτισμική κοινωνία είναι στα σπάργανα», ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός.

Ο πρώην δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Τ. Βάμβουκας δήλωσε:  «Επιβεβαιώσαμε και πάλι ότι είμαστε όλοι στην γραμμή που είχαμε χαράξει πριν από δύο χρόνια. Ότι δηλαδή δεν θέλουμε στρατόπεδα όπου θα συγκεντρωθεί πληθυσμός προσφύγων αλλά επιθυμούμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα το πολύ επιτυχημένο στο οποίο οι πρόσφυγες μένουν σε σπίτια διάσπαρτα σε όλη την Κρήτη με έξοδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και δεν έχει προκληθεί το παραμικρό πρόβλημα αλλά ίσα-ίσα η παρουσία τους έχει γίνει αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες».

Σύμφωνα με τους δημάρχους, πληροφορίες λένε ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα δώσει παράταση στο πρόγραμμα και θα συνεχίσει να το χρηματοδοτεί. Όμως αν παρ’ ελπίδα δεν γίνει κάτι τέτοιο, τότε να αναλάβει το κόστος το ελληνικό κράτος αντλώντας πόρους από την Ε.Ε.
Να σημειωθεί ότι συνολικά σε Χανιά, Ηράκλειο και Σητεία έχουν φιλοξενηθεί σε σπίτια χιλιάδες πρόσφυγες με απόλυτα θετικά αποτελέσματα. Στα Χανιά νοικιάζονται 25 σπίτια παρά τις δυσκολίες στην εύρεση κατοικιών αλλά και των υψηλών ενοικίων. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα μπορούσαν στο πρόγραμμα να μπουν και άλλες πόλεις όπως Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος κ.α.Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος