Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020
 

«Το Δωμάτιο της Γειτονιάς» στη Θεσσαλονίκη

Αναρτήθηκε: 12.06.2019

Το πρόγραμμα «Δωμάτιο της Γειτονιάς», ένα δίκτυο χώρων κοινωνικής δημιουργικότητας  φιλοξενούνται σε τρεις δημοτικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης. Χθες,  παρουσιάστηκε, σε έναν από τους τρεις δημοτικούς χώρους όπου θα λειτουργήσει, στο κτήριο των πρώην δημοτικών στάβλων Παπάφη.

Τα «Δωμάτια της Γειτονιάς» που υλοποιούνται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) ΠΕΡΑ και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, φιλοξενούνται στις 2η, 3η και 4η Κοινότητες.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος  Γιάννης Μπουτάρης, το πιλοτικό πρόγραμμα : «Βασίζεται στην αρχική ιδέα που είχαμε ως ‘’Πρωτοβουλία’’ για την ανάγκη συμμετοχής των κατοίκων σε διαδικασίες που αφορούν την περιοχή στην οποία μένουν, τη γειτονιά τους, και στηρίχτηκε στο “Αγαπώ την πόλη μου, υιοθετώ τη γειτονιά μου”. Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος καταφέραμε και ανακατασκευάσαμε κάποια κτίρια – χαλάσματα, όπως αυτό των παλαιών στάβλων Παπάφη, στο οποίο βρισκόμαστε».

 «Στόχος – πρόσθεσε- είναι οι κάτοικοι μιας περιοχής, της γειτονιάς, να μπορέσουν να κάνουν κάτι μαζί, να καθίσουν σε ένα τραπέζι να αποφασίσουν πώς θέλουν να είναι η γειτονιά τους, να της δώσουν την προσωπικότητα που οι ίδιοι θέλουν να έχει. Μέσω του προγράμματος, τους παρέχεται η γνωστική βοήθεια και τα εργαλεία για δουλειές που γίνονται και στην καθημερινότητα, όπως η επανάχρηση υλικών».

Ο δήμαρχος εξέφρασε ακόμη την ευχή να βρεθούν τρόποι για τις δομές που λειτουργούν χάρη στη συγκεκριμένη δωρεά -μέσα στους επόμενους 15 μήνες- να αυτονομηθούν οικονομικά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο ορατός ο κίνδυνος να ατονήσουν. «Προφανώς θα υπάρχει μια συνεργασία με τον Δήμο, σε επίπεδο κατασκευών ή συντηρήσεων, αλλά ο ουσιαστικός τρόπος επιβίωσης πρέπει να βρεθεί από όσους μετέχουν στην προσπάθεια», εξήγησε.

Στην ιστορία του χώρου στον οποίο στεγάζεται σήμερα το «Δωμάτιο Γειτονιάς» αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκος Φωτίου. «Πρόκειται για τους παλαιούς στάβλους Παπάφη, τους στάβλους των αλόγων που διέθετε ο Δήμος όταν η αποκομιδή των απορριμμάτων γινόταν με ιππήλατα κάρα. Στόχος της διοίκησης ήταν να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος, με πρώτη προσπάθεια αυτή της  εγκατάστασης του «Φιλοξενείου», στην οποία πολλοί αντέδρασαν. Ωστόσο, μετά και από διαβουλεύσεις στην γειτονιά, όλα λειτουργούν ομαλά με τις επτά οικογένειες προσφύγων που διαβιούν εδώ», εξήγησε ο κ. Φωτίου.

«Το πιλοτικό πρόγραμμα ‘’Δωμάτιο Γειτονιάς’’ αποτελεί ένα αστικό πείραμα για την εξωστρέφεια των Δημοτικών Κοινοτήτων, οι οποίες λόγω της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων που είχε επιβληθεί σταδιακά από το 1982, δεν μπορούν να υλοποιήσουν θεσμικές δράσεις, παρά μόνον να αναλάβουν ποικίλες πρωτοβουλίες. Έτσι, το επόμενο βήμα για τις Κοινότητες, εκτός από τις εκδηλώσεις που εξακολουθούν να διοργανώνουν, είναι η εξωστρέφειά τους και οι συνέργειες. Το “Δωμάτιο της Γειτονιάς” είναι ένα παράδειγμα της συνέργειας μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου, ενδεχομένως κάποιων φορέων, των κατοίκων και των Κοινοτήτων. Σημασία έχει αυτό το πρόγραμμα να υιοθετηθεί από τους κατοίκους, για να έχει και συνέχεια» κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Το πρόγραμμα «Δωμάτιο της Γειτονιάς», διετούς διάρκειας, υλοποιείται μέσω της δωρεάς στον Δήμο Θεσσαλονίκης ύψους 10.000.000€ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι χώροι διαθέτουν βασικό εξοπλισμό για κατασκευές, σημεία συνάθροισης και εργαστηρίων, ενώ είναι ανοιχτοί σε όλους

Στόχος είναι να φέρει το πρόγραμμα πιο κοντά τους κατοίκους της κάθε Κοινότητας και να ενθαρρύνει την ανταλλαγή γνώσεων, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω της συναναστροφής.

Τα «Δωμάτια της Γειτονιάς», που φιλοδοξούν να αποτελέσουν κέντρα γειτονιάς από τα οποία θα αναπτυχθούν ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, είναι ανοιχτά για το κοινό από Τρίτη έως και Σάββατο, κατά τις ώρες 11.00 με 19.00. Η διαμόρφωση των χώρων και των δράσεων γίνεται συμμετοχικά σε συνεργασία με τις Κοινότητες και τους κατοίκους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  info@domatio.net

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος