Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020
 

Ισπανία: Η απερχόμενη δήμαρχος Βαρκελώνης θα επιδιώξει συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο της καταλανικής μεγαλούπολης

Αναρτήθηκε: 11.06.2019

Η απερχόμενη δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου θα επιχειρήσει να διατηρήσει το αξίωμά της στηριζόμενη μόνον σε ένα προσύμφωνο με το Σοσιαλιστικό κόμμα PSC, προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της στην ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο για την ανάδειξη του νέου δημάρχου, έπειτα από την απουσία απόλυτης πλειοψηφίας των υποψηφίων μετά τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ο υποψήφιος του PSC Τζάουμε Κολμπόνι έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να στηρίξει την παράταξη της Κολάου, Barcelona en Comu, χωρίς μία συγκεκριμένη και επικυρωμένη συμφωνία, όμως η απερχόμενη δήμαρχος διστάζει να φέρει σε ψηφοφορία στη βάση το ζήτημα αυτό, φοβούμενη μία αρνητική ετυμηγορία των στελεχών της.

Η ίδια η Κολάου έχει δηλώσει πως θα επιταχύνει τον χρόνο των διαπραγματεύσεων προκειμένου να έλθει σε μία συμφωνία είτε με τους Σοσιαλιστές, είτε με το αυτονομιστικό Κεντροαριστερό ERC, με το οποίο ισοψηφεί σε έδρες στο δημοτικό συμβούλιο (10), καίτοι το κόμμα του ετέρου διεκδικητή της δημαρχίας Έρνεστ Μαραγάλ υπερτέρησε σε ψήφους. Μολαταύτα, το PSC και το ERC αρνούνται να συνεργασθούν, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή μία τρικομματική σύμπραξη.

Στην πράξη, για την Κολάου απομένει η λύση του προσυμφώνου με τους Σοσιαλιστές, έχοντας ωστόσο να υπερπηδήσει τις όποιες αντιδράσεις εντός του PSC για μία νέα συνεργασία τους, δεδομένου ότι το 2017 οι Σοσιαλιστές είχαν αποχωρήσει από την τότε δημοτική συνεργασία για να στηρίξουν την εφαρμογή του Άρθρου 155 του Συντάγματος για την περιστολή της αυτονομίας της Καταλονίας, έπειτα από το μονομερές δημοψήφισμα, το οποίο δεν είχε καταδικάσει η Κολάου. «Δεν έχει νόημα να τη στηρίξουμε, εάν η Κολάου δεν επιθυμεί να κυβερνήσει μαζί μας», τόνισε ο ίδιος ο Κολμπόνι, που χθες τήρησε εφεκτική στάση απέναντι στην προοπτική νέων διαπραγματεύσεων.

Η επίτευξη ενός προσυμφώνου συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές θα επέτρεπε στην Κολάου να ξεπεράσει έναν σημαντικό ύφαλο, λύνοντας έτσι το πρόβλημα της πιθανής παρέμβασης της βάσης σε όποια προοπτική συνεργασίας. Το ζήτημα παραμένει εάν θα συγκληθούν οι τοπικές οργανώσεις της Barcelona en Comu’ να αποφασίσουν για τις συνεργασίες πριν την ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο για την ανάδειξη του δημάρχου. Σε αυτήν την περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, καθώς η βάση είναι βαθιά διχασμένη πάνω στο θέμα των συνεργασιών. Με το προσύμφωνο θα αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς εξόν από τους ψήφους του PSC η Κολάου μπορεί να υπολογίζει και στις τρεις ψήφους των συμβούλων που εξελέγησαν με τον συνδυασμό του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς –που στηρίχθηκε από τους Ciudadanos– και ο οποίος προσφέρει χείρα βοηθείας για να μην περιέλθει ο δήμος στα χέρια των αυτονομιστών.

Η ίδια η Κολάου δηλώνει πως δεν νοιώθει άβολα με τη στήριξη αυτή, αν και δηλώνει πως δεν πρόκειται «όσο και εάν κάθε ψήφος μετράει» να διαπραγματευθεί με τον Βαλς, τον οποίο ωστόσο ευχαρίστησε για τη στήριξή του. Χθες, ο Μαραγάλ επισκέφθηκε τους κρατούμενους Καταλανούς πολιτικούς στις φυλακές του Σότο ντε Ρεάλ και από εκεί επέκρινε την Κολάου για τις επικείμενες συνεργασίες της.

   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais, El Publico

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος