Τρίτη, 26 Μαΐου 2020
 

ΥΠΕΣ: Διετείς συμβάσεις, ένταξη στα ΒΑΕ και αύξηση 10% στις αποδοχές για τις σχολικές καθαρίστριες

Αναρτήθηκε: 13.05.2019

Αυστηρή προειδοποίηση να εφαρμόσουν εντός Μαΐου τα όσα ορίζει ο νόμος για την υπογραφή διετών συμβάσεων με τις σχολικές καθαρίστριες και την διανομή Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) απευθύνει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης  Χαρίτσης, με εγκύκλιό του προς τους δήμους που επιμένουν να μην εφαρμόζουν τη σχετική νομοθεσία.

Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών στο κυβερνητικό «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνονται και μέτρα για την άρση των αδικιών, που βιώνει εδώ και χρόνια ο συγκεκριμένος κλάδος εργαζομένων. Τα μέτρα, αφορούν στην κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των σχολικών καθαριστριών και περιλαμβάνουν ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και αύξηση, για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια, κατά 10% στις αποδοχές τους, ενώ έχει αποκατασταθεί ήδη η τακτική μηνιαία καταβολή της αμοιβής τους από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης  (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που παρουσίαζε καθυστερήσεις.

Σε ότι αφορά στην εγκύκλιο του υπουργού προς τους δήμους – παραβάτες, ο Αλέξης Χαρίτσης τους καλεί «να προβούν άμεσα στις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες για την τροποποίηση των σχετικών συμβάσεων και τον αναπροσδιορισμό των διδακτικών ετών» (δύο έτη), ενώ ταυτόχρονα τους προειδοποιεί ότι η μη διανομή στις σχολικές καθαρίστριες των ΜΑΠ (γάντια ελαστικά μίας χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της προβλεπόμενης χορήγησης φρέσκου γάλακτος στους χώρους εργασίας «συνιστά σοβαρή παράβαση των σχετικών καθηκόντων και, ως εκ τούτου, καλείστε, σε περίπτωση που μέχρι σήμερα δεν έχετε εκπληρώσει τις σχετικές σας υποχρεώσεις, να προβείτε άμεσα στις οφειλόμενες, κατά το νόμο, σχετικές ενέργειες πλήρους συμμόρφωσής σας προς τα προαναφερθέντα».

Οι δήμοι – αποδέκτες της εγκυκλίου, θα πρέπει μέχρι τις 31 Μαΐου να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τις σχολικές επιτροπές, να συμπληρώσουν με αυτά τα στοιχεία ένα πρότυπο αρχείο Πίνακα με την ονομασία «SXOLKATHARIST» και στη συνέχεια να τον αναρτήσουν στον ειδικό διαδικτυακό τόπο που έχει δημιουργηθεί για τη συλλογή των στοιχείων που αφορούν θέματα του Προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (httpsQ//aftodioikisi.ypes.gr).

Ήδη, η Κυβέρνηση, το προηγούμενο διάστημα, επί υπουργίας Π. Σκουρλέτη στο ΥΠΕΣ, εκτός από αύξηση 10% που είχε δώσει στην αμοιβή τους ανά αίθουσα (2017), είχε νομοθετήσει μια σειρά ρυθμίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των καθαριστριών στα σχολεία, όπως:

  • Πρόβλεψη να αμείβονται και για τους κοινόχρηστους χώρους
  • Σύναψη συμβάσεων για δύο σχολικές περιόδους και όχι μίας που ίσχυε προηγουμένως
  • Επέκταση και σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και παροχής γάλακτος

Όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, μετά από τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Χαρίτσης με τις/τους εκπροσώπους των σχολικών καθαριστριών  τον περασμένο Νοέμβριο, η αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος τους έγινε γι αυτόν προσωπική υπόθεση. Ο υπουργός Εσωτερικών από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε απαράδεκτο το εργασιακό καθεστώς του κλάδου και έθεσε ως βασική προτεραιότητα την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. «Στεκόμαστε στο πλευρό των σχολικών καθαριστριών που διεκδικούν τα αυτονόητα εργασιακά δικαιώματά τους», είχε δηλώσει ο κ. Χαρίτσης σε εκείνη τη συνάντηση, κατά την οποία άκουγε και κατέγραφε επί ώρες, ένα προς ένα, όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες των σχολείων.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε ζητήσει τότε από τις καθαρίστριες να του δώσουν λίστα με τα ονόματα των Δήμων, οι οποίοι, όπως οι ίδιες κατήγγειλαν, δεν εφαρμόζουν το νόμο, σε ό,τι αφορά την υπογραφή διετών συμβάσεων εργασίας και τη διανομή ΜΑΠ.  Έτσι, συμπληρώθηκε η λίστα των παραβατών και τα περιθώρια γι αυτούς, έχουν πλέον στενέψει πολύ.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος