Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020
 

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Καμία επέκταση του ΕΜΑΚ και του ΧΥΤΑ Φυλής

Αναρτήθηκε: 22.04.2019

Να μη γίνει καμία επέκταση του ΕΜΑΚ και του ΧΥΤΑ Φυλής, να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ και να σταματήσει να αποτελεί κενό γράμμα ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων ζητά η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία πραγματοποιεί αύριο Τρίτη στις 3 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΔΣΝΑ, με αφορμή  τη συνεδρίαση της ΕΕ, με θέμα την επέκταση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ κατά 200.000 τόνους απορριμμάτων.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕ –ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της: «Το ΕΜΑΚ είναι Εργοστάσιο Επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων και βιοαποβλήτων, με σκοπό την ανακύκλωση, την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού και δευτερογενών καυσίμων (RDF/SRF), ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή. Η κατασκευή του κόστισε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ και από το 2010 η διαχείρισή του γίνεται από κοινοπραξία εργολάβων, με προεξάρχουσα την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. του Ομίλου Μπόμπολα. Οι πολίτες της Αττικής, μέσω των Δήμων και του ΕΔΣΝΑ, επιβαρύνονται με πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο (πάνω από 12 εκατ. ευρώ το 2018) με μηδαμινά αποτελέσματα. 

Ενδεικτικά, το 2018 με στοιχεία του ίδιου του ΕΔΣΝΑ, στο ΕΜΑΚ εισήλθαν 312.000 τόνοι (248.600 τόνοι σύμμεικτα, 57.400 τόνοι πράσινα και 6.200 τόνοι προδιαλεγμένα οργανικά και ανακυκλώσιμα απορρίμματα). Σύμφωνα με υπολογισμούς, η ανάκτηση που υπήρξε δεν ξεπερνά το 16%, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσοστού να αφορά το δευτερογενές καύσιμο SRF, που οδηγήθηκε για καύση στην τσιμεντοβιομηχανία. Το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων «προϊόντων» του ΕΜΑΚ οδηγήθηκε για ταφή στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Τα παραπάνω στοιχεία περιγράφουν, για μια ακόμη χρονιά, ένα καραμπινάτο περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο και είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο δεν έχουν επέμβει ακόμη οι Οικονομικοί Εισαγγελείς.

Αντί, λοιπόν, η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ να βάλει τέλος σε αυτήν την αθλιότητα, την επεκτείνει καταφανώς σε όφελος των εργολάβων και με ζημία των πολιτών της Αττικής, ιδιαίτερα σε βάρος της υγείας αυτών της Δυτικής Αττικής που, επιπρόσθετα, της λειτουργίας του ΕΜΑΚ δημιουργεί και επιτείνει η επί δεκαετίες συνεχιζόμενη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής

Τα προβλήματα αυτά οξύνονται χρόνο με το χρόνο, καθώς μεγαλώνει με αμείωτους ρυθμούς ο όγκος των σκουπιδιών που συσσωρεύονται. Μαζί με αυτά πληθαίνουν και οι τοξικοί ρύποι που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα, καθώς και τα επικίνδυνα στραγγίσματα που ρυπαίνουν υπόγεια και επιφανειακά νερά, μαζί και το έδαφος.

Σε αυτά προστίθενται και οι επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου των εγκαταστάσεων στους χώρους της Φυλής για την Διαχείριση Αποβλήτων (ΟΕΔΑ): Δηλαδή της χωματερής, του Εργοστασίου Ανακύκλωσης, του Αποτεφρωτήρα των Νοσοκομειακών και άλλων Επικίνδυνων Αποβλήτων».

Η ΠΟΕ ΟΤΑ ζητά:

-Να μη γίνει καμιά επέκταση του ΕΜΑΚ και του ΧΥΤΑ Φυλής.

-Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να φύγει ο αποτεφρωτήρας και να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή ή η επέκταση της υφιστάμενης, να προχωρήσει η ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

– Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες για την εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα.

– Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των απορριμμάτων.

– Να αποκλειστεί η καύση των απορριμμάτων.

– Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

– Να τηρούνται και να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας. Όχι άλλα εργατικά εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα.

-Να δημοσιοποιηθούν από την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου και το Δήμαρχο Φυλής κ. Χρήστο Παππού τα ευρήματα των μελετών για την ρυπαντική επιβάρυνση της περιοχής και τις επιπτώσεις σε κατοίκους και εργαζόμενους που εργάζονται ή επισκέπτονται την χωματερή Φυλής.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος