Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020
 

Ουγγαρία: Ούγγροι επιχειρηματίες που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό Ορμπάν ίδρυσαν πρακτορείο ειδήσεων

Αναρτήθηκε: 09.04.2019

Μια μικρή ομάδα Ούγγρων επιχειρηματιών και πολιτικών που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν ίδρυσαν ένα διεθνές πρακτορείο ειδήσεων στο Λονδίνο το οποίο σκοπεύει κα καλύπτει την ειδησεογραφία της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Συνεργάτες του Ορμπάν έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια τον έλεγχο μεγάλου μέρους των μέσων ενημέρωσης της Ουγγαρίας και το κόμμα του, το Fidesz, έχει θέσει υπό τον έλεγχό του τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις ότι πλήττει την ελευθερία της έκφρασης.

Ωστόσο ο Ορμπάν δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ελέγξει τη διεθνή ειδησεογραφία, που είναι πιο επικριτική απέναντί του σε σχέση με τον τοπικό Τύπο. Τα πρώτα δημοσιεύματα του πρακτορείου ειδήσεων καταδεικνύουν ότι είναι φίλα προσκείμενο προς τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Η νέα εταιρεία, με την ονομασία V4NA, εγγράφηκε στο Λονδίνο στο όνομα του Ούγγρου πρεσβευτή στη Βρετανία Κριστόφ Σαλάι- Μπομπροβνίσκι στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Ο Ούγγρος επιχειρηματίας Αρπάντ Χαμπόνι, στενός συνεργάτης του Ορμπάν, απέκτησε το 40% της V4NΑ μέσω μιας εταιρείας του. Στη συνέχεια η εταιρεία New Wave Media, που ανήκει σε ένα ίδρυμα το οποίο ελέγχει τα περισσότερα φιλοκυβερνητικά μέσα της Ουγγαρίας, αγόρασε το 57% των μετοχών της V4NA από τον Σαλάι- Μπομπροβνίσκι.

Το όνομα της V4NA δείχνει ότι το πρακτορείο θα εστιάζει στις χώρες της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Τσεχία), ωστόσο ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου σκοπεύει να επικεντρωθεί και σε άλλες χώρες.

«Η ομάδα μας των 50 δημοσιογράφων και οι ειδησεογραφικές ομάδες μας άμεσης αντίδρασης βρίσκονται στα σημεία όπου συμβαίνουν τα βασικά γεγονότα στην Ευρώπη: Λονδίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο, Πράγα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Μπρατισλάβα και Βαρσοβία», αναφέρει το πρακτορείο στην ιστοσελίδα του.

Το περισσότερο περιεχόμενο του πρακτορείου ειδήσεων είναι επί πληρωμή. Όμως κάποιοι από τους τίτλους στη πρώτη του σελίδα φαίνεται ότι ακολουθούν τη λαϊκιστική γραμμή του Ορμπάν, ενός από τους πιο ένθερμους επικριτές της μετανάστευσης στην Ευρώπη.

«Μετανάστης σκοτώνει τη γυναίκα του αφού προσηλυτίστηκε στον χριστιανισμό», είναι ο τίτλος ενός χθεσινού θέματος.

Ένα θέμα για τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκα και συμμάχου του Ορμπάν, τιτλοφορείται: «Σαλβίνι: οι πολίτες θα πρέπει να ελέγχουν την Ευρώπη».

Εξάλλου ο τίτλος: «Η μετανάστευση είναι ένας πόλεμος πολιτισμών και κουλτούρων» είναι δανεισμένος κατευθείαν από δηλώσεις του Ορμπάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος