Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020
 

Brexit: Δέκα ημέρες πριν από την έξοδο, η κυβέρνηση αναζητεί διέξοδο

Αναρτήθηκε: 02.04.2019

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκαλεί πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα σε μία προσπάθεια να χαράξει πορεία που θα απομακρύνει το Ηνωμένο Βασίλειο από τη δίνη του Brexit, την ώρα που βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, είτε για να ηγηθεί μίας ασύντακτης αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Σχεδόν τρία χρόνια αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα αποτέλεσμα σοκ του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2016, η βρετανική πολιτική βρίσκεται σε βαθιά κρίση και είναι αδιευκρίνιστο πώς, πότε ή εάν ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό κλαμπ, όπου εντάχθηκε το 1973.
Η συμφωνία της έχει απορριφθεί ήδη τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία καταψήφισε χθες για δεύτερη φορά όλες τις εναλλακτικές στην διαδικασία του Brexit. Η βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα θέσει αυτήν την εβδομάδα για τέταρτη φορά αυτήν την ατυχήσασα συμφωνία προς έγκρισιν στο κοινοβούλιο.
«Τις τελευταίες ημέρες το σενάριο της ασύντακτης αποχώρησης έχει γίνει πιο πιθανό, αλλά μπορούμε ακόμη να ελπίζουμε ότι θα το αποφύγουμε», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει τώρα να υποδείξει τα επόμενα βήμα ή ένα σχέδιο. περισσότερο σήμερα παρά ποτέ».
Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί ακόμη να αποδεχθεί την ατυχήσασα συμφωνία για το Brexit, που είναι και «ο μόνος τρόπος» για μία συντεταγμένη αποχώρηση.
Εάν η Μέι δεν καταφέρει ούτε με την τέταρτη ψηφοφορία να αποσπάσει την έγκριση της συμφωνίας της από την Βουλή των Κοινοτήτων, έχει να επιλέξει ανάμεσα στην ασύντακτη έξοδο, την προκήρυξη εκλογών ή κατάθεσης αιτήματος στην ΕΕ για μακρά παράταση για να διαπραγματευθεί μία συμφωνία διαζυγίου που θα προβλέπει μία πολύ στενότερη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ενωση.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος