Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020
 

Tους άξονες για την Πολιτική Προστασία παρουσίασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Αναρτήθηκε: 01.04.2019

Τους άξονες για την Πολιτική Προστασία και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών παρουσίασε χθες στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του και  παρουσίασε τους 10 κεντρικούς άξονες του συνδυασμού Νέα Αρχή για την Αττική. Μεταξύ αυτών των αξόνων είναι η πρόληψη, η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου, η εφαρμογή έγκαιρων συστημάτων ειδοποίησης και την εκπαίδευση  εμπλεκόμενων στελεχών και την ενημέρωση των ευπαθών ομάδων.

«Ζητούμε τη θετική ψήφο των πολιτών. Δεν επενδύουμε στην αποτυχία των αντιπάλων μας. Βγαίνουμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις και όχι να πάρουμε αξιώματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης ο οποίος τόνισε την εξειδίκευση του Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει Ειδική Επιστημονική Ομάδα.

 Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε  ότι οι προηγούμενες διοικήσεις της περιφέρειας απέτυχαν στην αποστολή τους και  χαρακτήρισε ως «εγκληματική» την αμέλεια της περιφέρειας και της κεντρικής διοίκησης να μην αξιοποιήσουν το επιστημονικό  προσωπικό που διαθέτει η χώρα.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι το η παράταξή του  θα καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για το σύνολο της Αττικής, το οποίο  θα βασίζεται στην έγκαιρη εκτίμηση και ανάλυση των κινδύνων, με τη χρήση σύγχρονων επιστημονικών μεθοδολογιών και μέσων. 
 
«Στις 26 Μαΐου κάνουμε μια Νέα Αρχή στην Αττική. Μια Νέα Αρχή για να μη ζήσουν ποτέ ξανά οι πολίτες της Αττικής δύσκολες στιγμές  λόγω φυσικών καταστροφών. Για να μην νιώθουν μόνοι και αβοήθητοι από το Κράτος και την Περιφέρεια. Η Νέα Αρχή για την Αττική, διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο προστασίας για την κάθε περιοχή. Και αυτό αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους μας που έχασαν ζωές και περιουσίες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Οι ευάλωτες περιοχές σύμφωνα με έρευνα του ΕΜΠ
 
Ο Γ. Πατούλης έκανε επίσης αναφορά στην πρόσφατη έρευνα του ΕΜΠ τονίζοντας ότι καταγράφονται εννέα ευάλωτοι οικισμοί μόνο στην Αν. Αττική και συγκεκριμένα σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Ωρωπό έως την Παλαιά Φώκαια.  Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που φέρνει στο κόκκινο αυτές τις περιοχές περιλαμβάνει: επικίνδυνες φυτεύσεις, ελλιπές οδικό δίκτυο με στενά πλάτη δρόμων, χωρίς απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα, ανύπαρκτη ρυμοτομία, βραχώδεις ακτογραμμές, διάσπαρτες κατοικίες, αποκλεισμός διόδων  προς τη θάλασσα με μάντρες ή περιφράξεις.

Σύμφωνα με το Γ. Πατούλη  το σχέδιο του συνδυασμού του περιλαμβάνει, πρώτον, την υλοποίηση κατά προτεραιότητα όλων των αναγκαίων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση, των δήμων της Αττικής και δεύτερον, τη στενή, καθημερινή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, με την εκάστοτε Κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθούν μεγάλα έργα αλλά και πολιτικές, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για έγκαιρη αντιμετώπιση φυσικών  καταστροφών. Αναφορά στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και στις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής έκαναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Ευθύμιος Λέκκας καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, ο Π. Μαρκετάκης υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. ειδικός σύμβουλος Ασφαλείας, ο  Σωτήρης Παπασπυρόπουλος συντονιστής του προγράμματος του συνδυασμού Νέα Αρχή για την Αττική, ο Βασίλης Πολίτης υποναύαρχος ε.α. Πολεμικού Ναυτικού και ο Σωτήρης Γεωργακόπουλος επίτιμος αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι δέκα βασικές θέσεις του μοντέλου Πολιτικής Προστασίας
Το μοντέλο πολιτικής προστασίας που προωθεί η Νέα Αρχή για την Αττική υπηρετείται από 10 βασικές θέσεις .
Εκτίμηση και Ανάλυση Κινδύνων με εκπόνηση τεχνικών μελετών διακινδύνευσης και διαχείρισης κινδύνων ανά περιοχή
Σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, με Μητροπολιτικό χαρακτήρα
Δημιουργία βάσης δεδομένων με επιστημονικά, τεχνικά και επιχειρησιακά δεδομένα για όλη την Αττική.
 Συστήματα επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για  άμεσο και ταχύτατο συντονισμό.
Διαρκής επιμόρφωση στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Ειδική εκπαίδευση πολιτικής προστασίας,  στα σχολεία, καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.
Ασκήσεις ετοιμότητας σε κάθε Δήμο χωριστά και στην Περιφέρεια συνολικά στις οποίες και εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες.
Αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων και τεχνολογιών, με εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, με αποδέκτες την Περιφέρεια και τους Δήμους.
Έγκαιρη προειδοποίηση προστασίας κατοίκων από επερχόμενο κίνδυνο στην Αττική, με την διαδικασία αποστολής SMS στους πολίτες.
Εξασφάλιση πόρων , με αξιοποίηση εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Προϋποθέσεις
Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία των παραπάνω δράσεων ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις ενώ έκανε γνωστό ότι θα δημιουργήσει μία ειδική επιστημονική ομάδα που θα αναλάβει τη διαμόρφωση των θέσεων που σήμερα παρουσιάστηκαν. Η ομάδα αυτή θα μελετήσει τις διεθνώς πιο επιτυχημένες πρακτικές προκειμένου αυτές, όπου είναι εφικτό να υιοθετηθούν για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δράση.
Για την υλοποίηση του σχεδίου υπογράμμισε ότι θα διεκδικήσει την Εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων την αναβάθμιση του ρόλου των Συνδέσμων την εξειδίκευση του ΕΣΠΑ 2014-2020,  σε θέματα περιβαλλοντικής προστασία και κλιματικής αλλαγής και την  ενίσχυση και αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος. Επιπλέον πρότεινε την ανάπτυξη προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας. Όπως τόνισε αυτό πρέπει να γίνει με δεδομένο ότι η περίοδος επικινδυνότητας είναι 6 μήνες και πρέπει να υπάρχει μία διακριτή κατηγορία με δικαιούχους τους Δήμους και τους Συνδέσμους για τη κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας σε αναδασώσεις, καθαρισμούς ρεμάτων, την υποβοήθηση του έργου του αποχιονισμού και μία σειρά άλλων περιπτώσεων υποστήριξης του υφιστάμενου μηχανισμού πολιτικής προστασίας των Δήμων.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος