Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020
 

Κοζάνη: Το μέλλον της τηλεθέρμανσης στη μετά λιγνίτη εποχή

Αναρτήθηκε: 29.03.2019

Βέλτιστες πρακτικές και τις συμφερότερες τεχνολογικές λύσεις για την θέρμανση στην μετά λιγνίτη εποχή αναζήτησαν αντιπροσωπείες από έξι χώρες Ευρώπης στην συνάντηση που οργάνωσε ο δήμος Κοζάνης, η πρεσβεία της Σλοβακίας στην Ελλάδα και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Center) με θέμα “Coal Regions In Transition”.  

Η συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικεντρώθηκε στα προβλήματα που θα προκύψουν από την απολιγνιτοποίηση περιοχών της Ευρώπης, των οποίων  η θέρμανση των κτιρίων βασίζεται στην τεχνολογία τηλεθέρμανσης και τη χρήση ζεστού νερού από την καύση του λιγνίτη.
Οι έξι περιφέρειες από  τις χώρες Σλοβακία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία και Ελλάδα, διαθέτουν στα γεωγραφικά τους όρια ορυχεία και εργοστάσια παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη ή λιθάνθρακα που διέκοψαν την λειτουργία τους, ή θα κλείσουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ή θα τεθούν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας στο άμεσο μέλλον.

Ως εκ τούτου αναζητούνται οι βέλτιστες πρακτικές και οι συμφερότερες τεχνολογικές λύσεις για την θέρμανση πόλεων. Η χρήση του φυσικού αερίου, ως βασικού καυσίμου για την θέρμανση των πόλεων, φαίνεται ότι προκρίνεται από τις περισσότερες περιοχές.

Όπως ανέφερε ο ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Ευάγγελος Καρλόπουλος, αυτό που συζητείται είναι “εάν το φυσικό αέριο μέσω της δημιουργίας δικτύων θα φθάνει στον καταναλωτή όχι μόνο για την θέρμανση των κτιρίων αλλά και για οικιακή χρήση, ή να παραμείνουν σε λειτουργία τα υπάρχοντα δίκτυα της τηλεθέρμανσης και ο ζεστός ατμός να παράγεται σε μονάδες καύσης φυσικού αερίου”.  
Τέσσερις πόλεις, η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο, η Φλώρινα και η Μεγαλόπολη, επηρεάζονται δραματικά από την σταδιακή απεξάρτηση του λιγνίτη και όπως σημείωσε ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, “άρχισαν ήδη να παρουσιάζονται τα πρώτα σοβαρά προβλήματα και είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμόσουμε τα συστήματά μας στις νέες προκλήσεις”. Ο κ. Ιωαννίδης, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει “ένα σαφές πλαίσιο υποστήριξης των ανθρακικών περιοχών” και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να συμβάλλουν ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατέληξε, λέγοντας, ότι η μετάβαση των περιοχών που στήριξαν την ανάπτυξη της Ευρώπης τα προηγούμενα χρόνια σε οικονομίες χωρίς άνθρακα “θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην προκαλέσει τραγικές και ανεπανόρθωτες συνέπειες”. 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος