Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020
 

Η ΚΕΔΕ στηρίζει νέο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης υγείας

Αναρτήθηκε: 18.03.2019

Πραγματοποιήθηκε στις 15.3.2019 στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας η 2η τακτική συνάντηση των εταίρων του διασυνοριακού έργου E-Health Monitoring, Ελλάδα-Βουλγαρία.

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της υγείας των πολιτών σε διακρατικό επίπεδο, το οποίο βασίζεται σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ) και προσωπικούς μη επεμβατικούς αισθητήρες.

Το προτεινόμενο σύστημα φέρνει την προσωποποιημένη και οικονομική παρακολούθηση της υγείας σε όλο τον πληθυσμό των δύο κρατών. Ο στρατηγικός στόχος είναι η βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής, υιοθετώντας τεχνολογίες οι οποίες προσαρμόζονται στις προσωπικές ανάγκες και συγχρόνως είναι αυξημένης αξιοπιστίας και μειωμένου κόστους. Ο κύριος σκοπός του έργου είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός καινοτόμου, φιλικού στη χρήση, προσαρμόσιμου, φορητού, προσωπικού και χαμηλού κόστους συστήματος ηλεκτρονικής υγείας για όλους.

Το σύστημα αυτό δεν θα παρέχει μόνο απομακρυσμένη παρακολούθηση της υγείας των πολιτών, εκτός παραδοσιακού νοσοκομειακού περιβάλλοντος, αλλά θα δημιουργεί μια μόνιμη διασύνδεση των πολιτών με το ιατρικό προσωπικό, συμβάλλοντας άμεσα στην ίση μεταχείριση και πρόσβαση όλων των πολιτών σε σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, στοχεύοντας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της διευρυμένης Ευρώπης. Αφού δοκιμαστεί στη διασυνοριακή περιοχή το σύστημα, θα διαδοθεί και στις δύο χώρες, προς όφελος όλων των πολιτών, έχοντας τη δυνατότητα να προσαρμοστεί αναλόγως των αναγκών κάθε περιοχής ή κάθε ομάδας πολιτών (π.χ. υπάρχουν προβλέψεις για τις ευπαθείς ομάδες).

Η συγκεκριμένη συνάντηση αποδείχθηκε ιδιαιτέρως χρήσιμη καθώς προχωρεί με γρήγορα βήματα το έργο, μετά την αναλυτική παρουσίαση του επικοινωνιακού πλάνου  που αποτελεί και το πρώτο παραδοτέο της ΚΕΔΕ. Οι εταίροι αλλά και ο υπεύθυνος της Διαχειριστικής Αρχής που παρευρέθη στην συνάντηση παρακολούθησαν την σχετική παρουσίαση στην οποία δεν υπήρξαν τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με το επικοινωνιακό πλάνο η ΚΕΔΕ που έχει ήδη σχεδιάσει όλο το σχετικό υλικό του έργου, θα το προωθήσει στους υπόλοιπους εταίρους που θα προβούν στην εκτύπωση και χρήση του αναλόγως.

Ταυτόχρονα, εντός του επομένου χρονικού διαστήματος η ΚΕΔΕ θα ολοκληρώσει τη διαμόρφωση της ιστοσελίδας του έργου, την οποία οφείλει σε τακτική συνεργασία με τους εταίρους να ενημερώνει σχετικά με την πρόοδο κάθε παραδοτέου, κάθε εκδήλωσης ή συνάντηση.

Επιπλέον αρχίζει σταδιακά η προετοιμασία των εκπαιδευτικών σεμιναρίων του έργου που στοχεύουν στην επιμόρφωση σε εθελοντική βάση, ιατρών και ασθενών, για τη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης.

Ο απώτερος στόχος για την ΚΕΔΕ είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλους να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω σύστημα μετά την επιτυχή πιλοτική του εφαρμογή, στην κατεύθυνση της καλύτερης ενσωμάτωσης των ευπαθών ομάδων στην τοπική κοινωνία, ως βασικής προϋπόθεσης της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο και συνεπώς της τοπικής δημοκρατίας την οποία υπερασπίζεται ποικιλοτρόπως η ΚΕΔΕ.

Θεωρούμε διασύνδεση της υπηρεσίας με όλους του δήμους της χώρας αλλά και με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών μέσω του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλη αλλά και η ευαισθησία που έχει επιδείξει το Διοικητικό Συμβούλιο σε θέματα υγείας και ποιότητας της καθημερινής ζωής των πολιτών, σε συνδυασμό με την εμπειρία της ΚΕΔΕ στη διάχυση πληροφοριών και αποτελεσμάτων, έχει δώσει προστιθέμενη αξία και ώθηση στο έργο.

Η καλή συνεργασία με το σύνολο των εταίρων μας θα επισφραγιστεί κατά την εφαρμογή του επικοινωνιακού σχεδίου. Σχετική ενημέρωση μπορείτε να λάβετε τόσο από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ (σύνδεσμος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα) όσο και στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Ελλάδα –Βουλγαρία και του έργου E-Health Monitoring http://www.greece-bulgaria.eu/approved-project/31

Χαμακιώτη Δέσποινα

Ο.Ε Ευρ.Προγραμμάτων ΚΕΔΕ

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος