Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020
 

Σφοδρό το χτύπημα της κακοκαιρίας στην Κρήτη – Σύσκεψη για τις ζημιές παρουσία Σπίρτζη

Αναρτήθηκε: 26.02.2019

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί ο νομός Χανίων, μετά την ισχυρή κακοκαιρία «Ωκεανίς», που έχει αφήσει πίσω της έναν άνθρωπο αγνοούμενο,  μία ιστορική γέφυρα που κατέρρευσε, έναν οικισμό που εκκενώθηκε και σωρεία άλλων σοβαρών προβλημάτων.

Οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι έχουν φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους. Χθες το απόγευμα κυβερνητικό κλιμάκιο, με εντολή πρωθυπουργού και  με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη μετέβη στην Κρήτη και μετά από  έκτακτες συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς, το ΕΚΑΒ, την τοπική διοίκηση του στρατού, την αστυνομία και όλους τους εμπλεκόμενους  αποφασίστηκαν μέτρα και διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ θα απαιτηθούν για να καλυφθούν οι ζημιές που υπάρχουν σε όλη την περιφερειακή ενότητα Χανίων», αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη μετά την άφιξη του στα Χανιά όπου προήδρευσε σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση των καταστροφών που σημειώθηκαν από την κακοκαιρία που είναι σε εξέλιξη.
«Εντολή του πρωθυπουργού είναι να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές κι από αύριο που θα έχουμε ύφεση να προχωρήσουμε με συντονισμένο τρόπο στην καταγραφή για την αποκατάσταση των ζημιών», ήταν η απάντηση του Υπουργού Υποδομών.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να δοθούν άμεσα στην Περιφέρεια 10 εκατομμύρια ευρώ για την διάνοιξη των σημείων που έχουν κλείσει στον Βόρειο Οδικό Άξονα και σε οικισμούς που είναι αποκλεισμένοι.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις στέλνουν σήμερα (Τρίτη) δύο μεγάλες γέφυρες και θα σταλούν κι άλλες ώστε, όπως ανέφερε, «να αποκαταστήσουμε προσωρινά τη σύνδεση με τους οικισμούς όπου έχουν πέσει γέφυρες, μέχρι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να γίνουν γέφυρες που πρέπει και να αποκατασταθούν εκεί που υπάρχουν βλάβες».

Από την κακοκαιρία, σύμφωνα με ενημέρωση του δημάρχου Κισσάμου, καταστράφηκε το βράδυ της Δευτέρας μία ακόμη γέφυρα η οποία συνδέει τις περιοχές Βουλγάρω-Μουρί και είχε κατασκευαστεί το 2000.

Συνολικά από την θεομηνία έχουν καταστραφεί στο νομό Χανίων έξι γέφυρες σε Κερίτη (κεντρική φωτογραφία), Πλατανιά, Συρίλι, Πατελάρι, Βουλγάρω και Σκηνές. Παράλληλα στον νομό, υπό κατάρρευση τελούν άλλες τέσσερις γέφυρες, στα εξής σημεία: Δελιανά, Φουρνές, Τεριανός Ποταμός και 2η Συριλίου.

Ακόμη, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι για δύο σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης όπου έγιναν μεγάλες κατολισθήσεις αλλά και για τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες θα επιληφθεί το υπουργείο Υποδομών.

«Οι καταστροφές είναι αρκετά μεγάλες (…). Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ακραία φαινόμενα, υπάρχουν και κακοτεχνίες σε αρκετά έργα. Το δικό μας μέλημα ήταν πρώτα να αντιμετωπίσομε έκτακτες καταστάσεις και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε ο κ. Σπίρτζης.

 Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο υποστράτηγος της ΕΜΑΚ Γιάννης Πετρούτσος, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αργότερα σήμερα το πρωί, κυβερνητικό κλιμάκιο θα προχωρήσει σε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. 

Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε δήμους του νομού Χανίων, ύψους 950.000,00 ευρώ, για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες οι οποίες προέκυψαν από τις ζημιές στις υποδομές, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις προηγούμενες εβδομάδες τον νομό, εγκρίθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος