Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020
 

Συνεργασία των δήμων Λαρισαίων και Μιραφλόρες του Περού στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Διεθνούς Αστικής Συνεργασίας

Αναρτήθηκε: 13.02.2019

Με τον δήμο Μιραφλόρες του Περού συνεργάζεται ο δήμος Λαρισαίων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Διεθνούς Αστικής Συνεργασίας (International Urban Cooperation – IUC) και με κύριο αντικείμενο συνεργασίας στα θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας, αστικού πρασίνου και διαχείρισης ενέργειας.

Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 28/1/2019 έως 31/1/2019 η πρώτη φάση των συναντήσεων εργασίας των αντιπροσωπειών των δύο δήμων, στο δημαρχείο του δήμου Μιραφλόρες, στη Λίμα του Περού.

Η ατζέντα της συνάντησης περιλάμβανε τόσο παρουσιάσεις των δύο πόλεων και των δράσεων που πραγματοποιούν, όσο και επιτόπιες επισκέψεις σε έργα, παρεμβάσεις και προγράμματα που υλοποιούνται από το δήμο Μιραφλόρες.

Παρόλο που διαπιστώθηκε πως πρόκειται για δύο δήμους με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, ωστόσο τα προβλήματα που προσπαθούν να επιλύσουν είναι σχεδόν τα ίδια. Το αποτέλεσμα της πρώτης αυτής συνάντησης εργασίας ήταν οι θεματικές που θα επεξεργαστούν από κοινού οι δύο Δήμοι στα πλαίσια του προγράμματος, οι οποίες είναι:

  • Ζητήματα βιώσιμης κινητικότητας, που περιλαμβάνουν τους πεζοδρόμους και τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, το σύστημα δημόσιων ποδηλάτων, το σύστημα στάθμευσης, το σύστημα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, καθώς και το θέμα των μέσων μαζικής μεταφοράς
  • Οι δημόσιοι χώροι, που περιλαμβάνουν το θέμα των μεγάλων πράσινων χώρων (πάρκα, πλατείες), το πρόβλημα της άρδευσης και της διαχείρισης του νερού, αλλά και το θέμα της διάσωσης των αξιόλογων κτιρίων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πέραν των θεμάτων αυτών, κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας διαπιστώθηκε ο πλούτος  αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον των δύο δήμων για περαιτέρω συνεργασία  σε θέματα πολιτιστικού αποθέματος και παράδοσης, τουρισμού, τοπικής γαστρονομίας, αθλητισμού. Γεγονός που οδήγησε στην ιδέα  να επεκταθεί η συνεργασία με τη μορφή της αδελφοποίησης των δύο δήμων. Στα πλαίσια αυτής της ιδέας ο δήμαρχος του Μιραφλόρες Molina Arles απηύθυνε επίσημη επιστολή προς το δήμαρχο Λαρισαίων κ. Καλογιάννη και το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας για την αδελφοποίηση των δύο Δήμων.

Τα επόμενα βήματα της συνεργασίας του Μιραφλόρες και της Λάρισας περιλαμβάνουν τη δημιουργία, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενός προσχεδίου Τοπικού Σχεδίου Δράσης πάνω στις θεματικές συνεργασίας που επιλέχθηκαν.

Το προσχέδιο θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα γίνει η ανταλλαγή απόψεων για την οριστικοποίηση του επιμέρους πεδίων και συγκεκριμένων δράσεων συνεργασίας, τόσο μεταξύ των δύο πόλεων όσο και με τη γραμματεία του προγράμματος International Urban Cooperation, ως προετοιμασία της δεύτερης συνάντησης εργασίας. Το τελικό κείμενο του Τοπικού Σχεδίου Δράσης θα οριστικοποιηθεί μετά την επόμενη συνάντηση του προγράμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα αρχές Ιουνίου.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος