Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019
 

Γ. Βασιλείου: «Τίτλοι τέλους» στην εναπόθεση ιστορικών αποβλήτων στη Δ. Αττική

Αναρτήθηκε: 12.02.2019

«Βάζουμε τέλος στην αρνητική παράδοση της Δυτικής Αττικής ως χώρο εναπόθεσης ιστορικών αποβλήτων, με συστηματικές προσπάθειες αλλάζουμε την εικόνα», υπογραμμίζει ο αντιπεριφρειάρχης Γιάννης βασιλείου, απαντώντας σε ανακοίνωση του Γ. Σγουρού περί ευθυνών της περιφερειακής διοίκησης για την καθυστέρηση απόσυρσης των καμμένων από το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου.

Ο κ. Βασιλείου τονίζει  ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η απόσυρση  98,3 τόνων υδραργύρου και η επιστροφή τους στη χώρα προέλευσης, τη Γερμανία, ενώ ξεκινά τώρα η απόσυρση των καμένων του ΚΔΑΥ,  η οποία θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες, συν τρείς μήνες που θα χρειαστούν ώστε να αποκατασταθεί και ο χώρος.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, σε ανακοίνωση με τίτλο «Σιγοκαίνε οι ευθύνες για την Περιφέρεια Αττικής…» αποδίδει την καθυστέρηση της περιβαλλοντικής αποκατάστασης «είτε σε αδιαφορία είτε σε ανικανότητα η οποία εκθέτει τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που δεν της έφτασε μια ολόκληρη θητεία για να πράξει το αυτονόητο». Τονίζει, δε, ότι ο χώρος πρέπει να αποκατασταθεί και οι ποσότητες, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, να καταλήξουν στους ενδεδειγμένους χώρους τελικής διάθεσης. «Οι πολίτες της Δυτικής Αττικής δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας, αξίζουν και δικαιούνται το καλύτερο δυνατό επίπεδο ποιότητας ζωής», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σγουρός. 
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής, Γ. Βασιλείου, εκφράζει την απορία του για την ανακίνηση του θέματος «όταν έχει γίνει ήδη γνωστό, πως ξεκινά και η απόσυρση των καμένων του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου και η αποκατάσταση του χώρου» και αναρωτιέται: «Προς τι η ανακοίνωση του κ. Σγουρού με αυτό το αίτημα… Τι ακριβώς θέλει να μας πει;»
Στη συνέχεια παραθέτει σειρά ενεργειών της «διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, υπό την περιφερειάρχη  Ρένα Δούρου», μεταξύ των οποίων την απόσυρση  98,3 τόνων υδραργύρου και επιστροφή στη χώρα προέλευσης (Γερμανία). Είχαν εισαχθεί ως πρώτη ύλη και τοποθετηθεί επί χρόνια σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες στη Δ. Αττική. «Αρχικά φάνταζε ανέφικτο», σημειώνει ο κ Βασιλείου, «ωστόσο, μετά από έρευνες και συνεννοήσεις με τη Γερμανική πρεσβεία τα επικίνδυνα αυτά υλικά απομακρύνθηκαν. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει, «πληρώνοντας αμαρτίες 30ετιας, η νέα διοίκηση ξεκίνησε και κατάφερε να αποσύρει σταδιακά χιλιάδες τόνους από τα  εγκαταλειμμένα από το 1998  εκκαμινεύματα της Χαλυβουργικής».
Αναφορικά με την  απόσυρση των καμένων του ΚΔΑΥ η οποία ξεκινά τώρα, ο κ Βασιλείου επισημαίνει ότι «χρειάστηκε από πολλούς ανθρώπους τεράστια προσπάθεια, πολύ δουλειά, υπομονή, επιμονή, 43 ολόκληροι μήνες, αλλά και η στήριξη του υπουργείου μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Διευκρινίζει ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις τρεις διαγωνιστικές διαδικασίες- εκ των οποίων η μία διεθνής- που έπρεπε να προηγηθούν, καθώς και στην υπέρβαση του προβλήματος της αποδοχής του ποσού των 5 εκατ. ευρώ του «Πράσινου Ταμείου» από την Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσει το έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης.
Εντός των ημερών, σημειώνει ο κ Βασιλείου, εγκαθίστανται ο εργολάβοι. Ο  επιβλέπων σύμβουλος, ο υπεύθυνος φύλαξης στο ΚΔΑΥ  και ο υπεύθυνος για την απόσυρση των 50.000 τόνων καμένων από την πυρκαγιά της 6ης Ιουνίου 2015.
«Η παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, σπάει μετά και από αυτή την εξέλιξη, μια «παράδοση» δημιουργίας ιστορικών αποβλήτων στη Δυτική Αττική, αφού τα καμένα θα αποσυρθούν εντός τεσσάρων μηνών, συν τρείς μήνες που θα χρειαστούν ώστε να αποκατασταθεί και ο χώρος», καταλήγει ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής. 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος